Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Spirulina i jej zielona moc

październik 24 2024

Alga spirulina to bardzo odżywczy składnik pożywienia, bogaty w białko, witaminy, minerały i antyoksydanty.
Czasy pojawienia się spiruliny sięgają pierwszych wieków życia na Ziemi sprzed 3,5 miliarda lat. Zdrowotne właściwości tej algi są godne uwagi. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych jedna łyżeczka proszku zawiera 1 g białka, 1 g węglowodanów, 1,08 mg żelaza i 30 mg potasu. Zawartość białka w suchej masie spiruliny jest większa niż w przypadku popularnych źródeł roślinnych takich jak soja czy orzeszki ziemne, a do tego spirulina zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.
Poza tak ogromną zawartością białka łyżeczka spiruliny zawiera umiarkowaną ilość tiaminy, ryboflawiny, niacyny i miedzi, a także mniejszą ilość magnezu, manganu oraz kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3. Wszystko to sprawia, że można uznać ją za wartościowy składnik w diecie wegan i wegetarian.

  • tekst: Zuzanna Kozłowska