Tegoroczne Igrzyska Olimpijskie i Paraolimpijskie w Paryżu w 2024 r. zapewniają uczestnikom i kibicom roślinne menu.
Podczas igrzysk w ponad 60 proc. restauracyjnych menu zobaczymy dania wegańskie i wegetariańskie. Sportowcy i kibice będą mogli skosztować m.in. roślinnych hot dogów, falafeli i tuńczyka, risotto z komosy ryżowej, dań z roślin strączkowych, warzywnego musli czy indyjskiego dahl z zielonej soczewicy. Ponadto 80 proc. składników potrzebnych do przygotowania dań będzie pozyskiwanych lokalnie, we Francji, w celu zmniejszenia śladu węglowego związanego z transportem żywności. Wszystko to ma przekonać ludzi do prowadzenia bardziej ekologicznego i zrównoważonego stylu życia, ograniczyć produkcję białka zwierzęcego oraz przyczynić się do zapobiegania katastrofom klimatycznym powstającym w wyniku nadmiernej ingerencji człowieka w środowisko.
Wielu sportowców wcale nie trzeba namawiać do diety roślinnej, ponieważ stosują ją na co dzień. Tak jest chociażby w przypadku Serba Novaka Djokovica uważanego za jednego z najlepszym tenisistów świata.
- tekst: Zuzanna Kozłowska