Marzysz o tym, aby dożyć 100 lat? To możliwe! Doskonały przykład dają mieszkańcy japońskiej wyspy Okinawa.
Nie jest tajemnicą, że klucz do długowieczności znajduje się na naszym talerzu. Tradycyjna dieta Japończyków, bogata w rośliny i uboga w mięso, znana jest z licznych korzyści zdrowotnych. Na Okinawie odnotowuje się od sześciu do dwunastu razy mniej zgonów z powodu chorób serca, od dwóch do trzech razy mniej zgonów z powodu raka okrężnicy i siedem razy mniej zgonów z powodu raka prostaty. Ryzyko śmierci z powodu raka piersi jest zaś ponad pięć razy niższe.
Mieszkańcy Okinawy jedzą mnóstwo roślin bogatych w witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, zaś mięso to mniej niż jeden procent ich diety. Większość kalorii przyjmowanych przez tę grupę Japończyków pochodzi z warzyw, fasoli i owoców. Do stałych elementów ich diety należą m.in. słodkie ziemniaki, wodorosty, różnego rodzaju tofu, gorzki melon, rzodkiew japońska i marchewki. Miejscowi stosują też zasadę, aby nie przesadzać z nadmiernym objadaniem się – żołądek po posiłku powinien być pełny jedynie w 80 proc. Dodatkowo prowadzą aktywny styl życia i dużo się ruszają. Wszystko to sprawia, że cieszą się długim życiem, do późnej starości zachowując zdrowie i dobrą kondycję.
- tekst: Zuzanna Kozłowska