Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Jackfruit: owoc niczym mięso

marzec 28 2024

Jackfruit to orientalny owoc, który kryje w sobie wiele kulinarnych tajemnic. W dodatku smakuje jak mięso!
Jackfruit jest też nazywany drzewem bochenkowym. Pochodzi z Indii, uprawia się go również w innych rejonach świata o klimacie tropikalnym Należy do rodziny Moraceae, która obejmuje również m.in. figi. Miąższ jackfruita zawiera więcej białka niż większość owoców (2,8 g na filiżankę) i jest dobrym źródłem witaminy C, a także witaminy B6, B3, potasu, ryboflawiny i kwasu foliowego. Zawiera fitozwiązki, które chronią przed niektórymi nowotworami, a także flawonoidy i lignany, które mogą zmniejszać stany zapalne. Filiżanka pokrojonego jackfruita ma zaledwie 157 kalorii.
Niedojrzałego jackfruita można używać do dań wytrawnych, ponieważ ma neutralny smak, który dobrze wchłania marynaty i przyprawy. Ponadto jego mięsista, zwarta konsystencja rozciąga się w sznurki przypominające szarpaną wieprzowinę. Jackfuitowi, podobnie jak tofu, brakuje własnego silnego profilu smakowego, dlatego wiele osób dodaje go do curry, gulaszów czy innych wyrazistych sosów. Jest szczególnie popularny także w tacos i burrito. Do wersji na słodko (w deserze lub koktajlu) nadadzą się z kolei dojrzałe owoce jackfruita, które cechuje przyjemny, egzotyczny, słodkawy smak.

  • tekst: Zuzanna Kozłowska