Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Dieta wegańska tańsza od standardowej

luty 28 2024

Z badania przeprowadzonego na zlecenie ProVeg Netherlands wynika, że produkty roślinne w holenderskich supermarketach są tańsze niż mięso i mleko.
Organizacja badawcza Questionmark porównała ceny koszyków zakupowych z dwunastoma najpopularniejszymi rodzajami produktów w siedmiu popularnych supermarketach (Albert Heijn, Aldi, Dirk, Jumbo, Lidl, Plus i Ekoplaza). W wegańskich koszykach znalazły się m.in. roślinne klopsiki, wegańskie sery i bezmleczne jogurty, a w koszykach z produktami odzwierzęcymi były ich analogiczne odpowiedniki. Najtańszy produkt roślinny porównywano z jego najtańszym odpowiednikiem odzwierzęcym i na odwrót. Po podsumowaniu zakupów okazało się, że żywność roślinna opłacała się bardziej – w jednym z supermarketów pomogła zaoszczędzić nawet 20 proc. Spośród siedmiu badanych supermarketów tylko w jednym ceny produktów roślinnych były nieznacznie wyższe (ok. 0,18 euro). Reszta sklepów oferowała roślinne alternatywy taniej niż mięso.

Najnowsze badania pokazują, że ceny zmieniły się na lepsze, a koszyk produktów roślinnych będzie generalnie tańszy w prawie wszystkich holenderskich supermarketach. (…) Konsumenci będą mieli pewność, że wybór żywności przyjaznej zwierzętom i klimatowi nie pociągnie za sobą dodatkowego obciążenia na portfelu – skomentował Pablo Moleman, dyrektor ProVeg Netherlands.

Eksperci szacują, że roślinne zakupy pozwolą konsumentom zaoszczędzić nawet do 20 proc. wydatków na produkty spożywcze. To duża zmiana, zważywszy na to, że jeszcze w 2022 r. weganie musieli liczyć się z wyższymi kosztami produktów roślinnych. Co ciekawe, podobne badania z 2023 r. zlecone przez ProVeg w Belgii i Niemczech wykazały, że ceny żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego są podobne – a więc również nie generują dodatkowych kosztów w budżecie domowym.
Wysoka cena produktów roślinnych i alternatyw często była przeszkodą w przejściu na dietę wegańską. Podczas gdy producenci mięsa i nabiału mogą liczyć na wysokie rządowe subsydia, rynek roślinnych alternatyw często wymaga ogromnych nakładów finansowych na start, aby pokryć koszty produkcji. Upowszechnienie się sektora roślinnych alternatyw jednak sprawia, że koszty produkcji maleją, w efekcie czego konsumenci mogą liczyć na produkty, które są nie tylko etyczne, zdrowe i smaczne, lecz przede wszystkim opłacalne.

  • tekst: Kama Gulbicka