Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Żeby wiedzieć, za co płacimy

luty 25 2024

Idea podatku od mięsa bazuje na założeniu, że cena tego produktu nie odzwierciedla rzeczywistych kosztów wytwarzania, czyli tzw. efektów zewnętrznych. Czy możliwe jest jego wprowadzenie?

Produkcja mięsa i mleka napędza kryzys klimatyczny, a ograniczenie spożycia tych produktów jest kluczowe do zatrzymania ocieplenia poniżej 2 st. C. Warto też wziąć pod uwagę inne kwestie środowiskowe, względy zdrowia publicznego oraz oczywiście dobrostan zwierząt. Jak zmienić na masową skalę nawyki żywieniowe? Jednym z elementów transformacji powinna być odpowiednia polityka finansowa, w tym przemyślany podatek od mięsa.

Artykuł Premium
Zyskaj dostęp online do wszystkich wydań Magazynu
Pierwszy miesiąc 5 zł!
przy subskrypcji miesięcznej*

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też: