Miniserial dostępny na platformie Netflix pokazuje, jak nasze nawyki żywieniowe wpływają na zdrowie i środowisko.
W miniserialu Jesteś tym, co jesz. Eksperyment bliźniaczy w ramach eksperymentu badającego wpływ określonych pokarmów na ludzki organizm bliźnięta jednojajowe przez 8 tygodni stosują różne diety i style życia. Wyniki badań prowadzonych m.in. przez naukowców z prestiżowego Uniwersytetu Stanforda w Dolinie Krzemowej wykazały, że duże spożycie produktów zwierzęcych wiąże się z ryzykiem nadmiernego gromadzenia się trzewnego tłuszczu, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej, spożycie mleka i jego przetworów niesie ryzyko związane z przyjmowaniem nasyconych kwasów tłuszczowych. Autorzy miniserialu powołują się również na badania dowodzące, że żywienie ma kluczowy wpływ na ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, a ograniczenie przetworzonego jedzenia i mięsa może zminimalizować to ryzyko.
W miniserialu równie istoty jest wątek wpływu produkcji odzwierzęcej na środowisko. Publiczność zgromadzona przed monitorami dowie się, że przemysł mięsny emituje duże ilości gazów cieplarnianych, przyczyniając się do zmian klimatycznych, stąd konieczność ograniczenia spożycia mięsa dla dobra planety. Globalny popyt na mięso związany jest też z wycinaniem lasów, szczególnie w Amazonii, co przyczynia się do deforestacji. Konkluzja miniserialu jest taka, że weganizm jako zdrowsza alternatywa przynosi korzyści zarówno naszemu zdrowiu, jak i środowisku.
- tekst: Laura Łęgowik