Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Ekspansja białka roślinnego w Wielkiej Brytanii

listopad 30 2023

Brytyjski ośrodek analityczny Social Market Foundation opublikował badania, z których wynika, że do 2040 roku produkty roślinne przejmą aż 1/3 obecnego udziału mięsa jako źródła białka spożywanego przez Brytyjczyków.

Badania zostały ufundowane przez Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA), czyli królewski komitet skupiony na poprawie dobrostanu zwierząt. Według wyliczeń ośrodka taka zmiana w żywieniu równa się ocaleniu ponad 300 milionów zwierząt rocznie.

Brytyjski rynek żywności roślinnej jest obecnie jednym z największych w Europie. W 2022 roku osiągnął wartość niemal miliarda funtów, co oznacza dziewięcioprocentowy wzrost względem podobnego raportu przeprowadzonego przez Good Food Institute w 2020 roku. Wiele zależy również od odpowiednich regulacji prawnych, które wciąż nie zostały wprowadzone w życie. One mogłyby istotnie przyspieszyć zmianę poprzez szybsze dopuszczenie do obrotu nowych zamienników mięsa, a także obniżyć cenę roślinnych alternatyw.

  • tekst: Adam Brusik