Projekt ustawy zakazującej produkcji i sprzedaży mięsa komórkowego został przegłosowany przez Izbę Deputowanych, izbę niższą parlamentu Republiki Włoskiej.
Włoski proces legislacyjny przewiduje odpowiednie czytania projektu ustawy oraz senackie zatwierdzenie bądź odrzucenie nowego prawa. Ostateczne głosowanie za przyjęciem ustawy przeprowadza Izba Deputowanych – ten krok został poczyniony w ubiegły czwartek, 16 listopada, a jego wynik to 159 głosów za, 53 przeciw zakazowi. Tym samym koalicyjny rząd Giorgii Meloni po raz kolejny podkreśla kierunek swojej polityki nastawionej na wartości konserwatywne i narodowe. Minister rolnictwa, suwerenności żywnościowej i leśnictwa Francesco Lollobrigida określił kontrowersyjną ustawę jako prewencyjne zabezpieczenie włoskiego dziedzictwa oraz miejsc pracy, które miałyby zostać utracone po rozpowszechnieniu nowego sposobu pozyskiwania mięsa.
Debata publiczna poprzedzająca obrady Izby Deputowanych była niezwykle gorąca. Benedetto Della Vedova, reprezentant opozycyjnej partii +Europa, oskarżył przewodniczącego rolniczego związku Coldiretti Ettore Prandiniego o naruszenie nietykalności cielesnej podczas starcia demonstrantów z politykami sprzeciwiającymi się wprowadzeniu kontrowersyjnego zakazu. Miało wówczas dojść do obustronnych oskarżeń i prowokacji. Elena Cattaneo, profesorka neurobiologii oraz senatorka dożywotnia, określiła materiały informacyjne na temat mięsa komórkowego, które rozprzestrzeniał Coldiretti, jako antynaukowe i tendencyjne.
To bezprecedensowe wydarzenie na europejskiej arenie politycznej, nie tylko pod względem samego przedmiotu zakazu, lecz także wysokości kary za jego złamanie. Skazani w procesie wytoczonym na podstawie nowego prawa mogą zapłacić aż do 150 tys. euro grzywny, otrzymać nakaz natychmiastowego zamknięcia zakładu, a nawet utracić prawo do otrzymania środków publicznych na okres do trzech lat. Eksperci prawni podnoszą niejasny status nowego prawa w świetle przepisów międzynarodowych, wskazując na niezgodność zakazu z dyrektywami zawartymi w unijnej polityce jednego rynku. W wypowiedzi dla agencji Reuters Wolfgang Gelbmann z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wskazał natomiast, że mięso komórkowe należy do kategorii tzw. nowej żywności, która musi zostać poddana odpowiednim badaniom, by jednoznacznie stwierdzić jej zdatność do spożycia przez ludzi. Nowa żywność to kategoria dla wszystkich nowych produktów żywnościowych wprowadzonych na rynek europejski po 1997 roku.
- tekst: Adam Brusik