Według badania przeprowadzonego przez dostawcę usług gastronomicznych Sodexo Campus 81% studentów wybiera opcje wegańskie, jeśli są one przedstawione jako domyślne.
Dane na temat preferencji studentów pochodzą z trzech kampusów obsługiwanych przez Sodexo: w Nowym Orleanie, Filadelfii i Nowym Jorku. We współpracy z niezależnym komitetem doradczym Better Food Foundation i organizacją non-profit Food for Climate League zrealizowano eksperyment, który opierał się na przygotowaniu ośmiu par przystawek (każda z jedną wegańską i jedną mięsną opcją) i zaprezentowaniu ich studentom na dwa sposoby na przestrzeni 35 przerw obiadowych.
W dni kontrolne prezentowano zarówno opcje roślinne, jak i mięsne, a badany wybierał, którą z nich woli. W pozostałe dni wystawiono tylko danie wegańskie, a studenci, którzy jednak woleli posiłek mięsny, musieli o niego poprosić. Jak się okazało, w drugim scenariuszu aż 81% studentów pozostało przy domyślnej wersji roślinnej. W próbie kontrolnej wybierało ją natomiast tylko 31%.
Sodexo planuje zmienić 50% swojego menu na wegańskie pozycje do 2025 roku. Jest to część szerszej polityki środowiskowej firmy, która deklaruje również zmniejszenie swojego wpływu na klimat o co najmniej 34% przed tym samym rokiem. W czasie trwania eksperymentu w dni kiedy jako domyślne serwowano wegańskie posiłki, emisje związane z żywnością na badanych kampusach spadły średnio o 23,6%.
- tekst: Berenika Piotrowska