Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Færm: przełom na rynku wegańskich serów

marzec 21 2023

Duńska firma Færm przy pomocy innowacyjnej technologii i tradycyjnych technik serowarskich dąży do opracowania zupełnie nowego sposobu produkcji wegańskich serów.
Większość tego typu wyrobów obecnych na rynku składa się głównie z oleju kokosowego albo orzechów nerkowca. Færm – której nazwa ma nawiązywać do procesu fermentacji – wykorzystuje zaś mleko sojowe, które swoją strukturą i zawartością białka bardzo przypomina mleko krowie. Dodatkowo standaryzuje się je przy pomocy oleju słonecznikowego, żeby uzyskać odpowiednią tłustość. Dzięki temu produkt można poddać takim samym procesom jak mleko krowie. Zamiast podpuszczki do utwardzenia sera wykorzystywany jest specjalnie opracowany roztwór enzymu. Następnie wyrób jest prasowany – mocniej lub lżej, w zależności od zamierzonego efektu – i wreszcie poddaje się go procesom fermentacji zapożyczonym bezpośrednio z przemysłu mleczarskiego, które pozwalają na nadanie ostatecznego smaku i tekstury.
W ten sposób firmie udaje się uzyskać serek śmietankowy, brie i mozzarellę, a aktualnie trwają prace nad opracowaniem swojego pierwszego twardego sera.
W ostatnim czasie Færm dołączyło do programu Venture Lab, utworzonego przez międzynarodową organizację BioInnovation Institute. Dzięki temu firma otrzyma wsparcie doradcze oraz 500 tys. euro na rozwój i wprowadzenie swoich produktów na rynek.
BP