Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Jedenaste: nie marnuj

luty 20 2023

W Polsce co sekundę na śmietnik trafia 150 kg żywności. Na świecie – 1,3 mld ton w ciągu roku. Sposobem na przeciwdziałanie temu zjawisku jest foodsharing.

Kontenery pełne żywności, którą wyrzucają supermarkety, restauracje i zakłady produkcyjne mogłyby sugerować, że to nie my jako jednostki odpowiadamy za marnotrawstwo jedzenia. Tymczasem dane Ministerstwa Rolnictwa z 2022 r. jasno pokazują, że aż 60 proc. pożywienia wyrzuca się w gospodarstwach domowych. Skuszeni promocjami lub chwilowymi zachciankami kupujemy za dużo, a później pozbywamy się w śmietnikach pieczywa, owoców, warzyw, nabiału, wędlin i innych potraw, nie myśląc o ich dalszych losach. A gdyby tak poddać refleksji ekologiczne, ekonomiczne i społeczne konsekwencje marnowania?

Artykuł Premium
Zyskaj dostęp online do wszystkich wydań Magazynu
Pierwszy miesiąc 5 zł!
przy subskrypcji miesięcznej*

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też: