Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Naukowcy: oleje z roślin kluczowe dla żywienia człowieka

listopad 17 2022

Zespół z Nanyang Technological University w Singapurze opracował genetyczną modyfikację roślin, która może znacząco zwiększać ilość oleju w orzechach i nasionach (od 15 do 18 proc). Naukowcy twierdzą, że może to być rewolucja w rolnictwie.
Dlaczego? Dlatego, że, jak uważa prof. Ma Wei, szef zespołu badawczego:

Oleje z nasion są kluczowe dla diety ludzi i wykorzystuje się je w wielu istotnych gałęziach przemysłu. Globalne zapotrzebowanie na oleje roślinne szybko rośnie i nasze badania pomagają w zwiększaniu ich produkcji w zrównoważony sposób. Potencjalnie mogą przy tym zmniejszyć obciążenie środowiska rolnictwem.

Chodzi również o zmniejszenie powierzchni ziemi wykorzystywanej pod uprawy. Modyfikacja stworzona przez badaczy z Singapuru może uczynić rolnictwo bardziej efektywnym. Zmiana struktury białka WRI1 w roślinach takich jak słonecznik, soja czy orzechy arachidowe, może znacząco zwiększyć produkcję tłuszczu przez nasiona tych roślin (tradycyjne metody krzyżowania upraw w tym celu nie przyniosły zadowalających rezultatów).

Naukowcy z Singapuru szukają partnerów biznesowych gotowych zaimplementować ich rozwiązanie.

Opis ich badania można znaleźć na łamach “Science Advances“.

Źródło: sadyogrody.pl/PAP

AK