Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Świat marnuje 1/3 produkowanej żywności, w tym tony mięsa

listopad 06 2022

TVN w “Faktach” zachęca do ograniczania spożycia mięsa bądź rezygnacji z niego. Nawet polskie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ma zamiar walczyć z marnowaniem żywności pod hasłem “szkoda planety”.

Cezary Wyszyński, prezes Fundacji “Viva!”, powiedział w programie:

– Wyprodukowanie kilograma wołowiny to jest około 15 tysięcy litrów wody. To jest nieprawdopodobna ilość. Mięso wieprzowe: 6000 litrów wody. Dla porównania ziemniaki to 300 litrów wody.

Karolina Czechowska, koordynatorka kampanii Zostań Wege, dodała:

– Tutaj najważniejszy jest ten moment, kiedy o tym pomyślimy, zdamy sobie z tego sprawę, i wtedy świadomie możemy podjąć decyzję, czy chcemy być częścią tego systemu, czy chcemy odżywiać się w inny sposób, który nie będzie się przyczyniać do okrucieństwa wobec zwierząt.

Okazuje się, że na świecie marnuje się mniej więcej 1/3 wytworzonej żywności, w tym 20 proc. wyprodukowanego mięsa. Hodowle przemysłowe to nie tylko cierpienie zwierząt, ale też dewastacja planety, któremu towarzyszy wyrzucanie żywności na masową skalę. Około 15 proc. marnowanego mięsa to przetwórcze odpadki, kolejne 15 marnuje się wskutek niewłaściwego przechowywania, transportu i dystrybucji. Natomiast 60 proc. kupowanego mięsa marnują i wyrzucają sami konsumenci – alarmuje TVN.

TL

Źródło: TVN24.pl