Zieloni zwrócili się do prezydenta Poznania Jacka Jaśkowiaka z apelem, aby w miejskich placówkach, takich jak stołówki szkolne czy szpitale, wprowadzono jeden dzień w tygodniu z roślinnym menu.
Mówimy o jednym dniu w tygodniu, bo na bardziej radykalne zmiany Polacy nie są jeszcze gotowi – powiedział Michał Stasiak z Partii Zieloni, cytowany przez „Gazetę Wyborczą”. Działacz przekazał mediom, że w menu poznańskich placówek bardzo rzadko pojawiają się dania wegetariańskie, a wegańskie – niemal wcale. W szpitalach i stołówkach szkolnych nie ma na co dzień dostępnych opcji roślinnych, większość posiłków zawiera duże ilości mięsa i mleka.
Partia przekazała petycję prezydentowi miasta 15 czerwca podczas konferencji przed Urzędem Miasta Poznania. Zwraca się w niej o ustanowienie jednego dnia w tygodniu, gdy byłoby dostępne roślinne menu w poznańskich placówkach.
Weganie nie są zadowoleni z nowego projektu rozporządzenia dotyczącego żywienia w szpitalach: uwzględniono w nim różne potrzeby żywieniowe pacjentów na wielu dietach, jednak nie uwzględniono w nim roślinożerców. W projekcie uwzględniono ponad 10 diet mogących figurować jako podstawa żywienia pacjentów i pacjentek. Poza dietą podstawową, wysokobiałkową i eliminacyjną pojawia się także dieta papkowata, płynna czy ubogo energetyczna. We wszystkich wariantach zaleca się spożywanie odpowiednich ilości produktów zwierzęcych: mięsa, ryb, nabiału i jaj, a jedynie jako wariant diety eliminacyjnej podaje się dietę wegetariańską, rekomendowaną do zastosowania dla osób ze zdiagnozowaną nietolerancją lub alergią na dany składnik i dla których religia lub światopogląd wyklucza spożycie określonych produktów. Dieta ta wciąż uwzględnia jednak jaja i nabiał, czym wyklucza osoby będące na diecie wegańskiej” – zwrócili uwagę w kwietniu przedstawiciele Green REV Institute. Czytaj więcej TUTAJ.
Źródło: Gazeta Wyborcza Poznań
AK