Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 1 złzamawiam

Boom na roślinne produkty na grilla trwa!

maj 09 2022

W tym oraz ubiegłym roku wyraźnie widać było trend rosnącej popularności roślinnych produktów na grilla podczas długich weekendów majowych. Polki i Polacy chętnie kupowali zamienniki mięsa, które można wrzucić na ruszt (dosłownie i w przenośni) pod gołym niebem).

– Kiedyś przy grillu była grupa ludzi jedzących mięso i jeden wegetarianin grillujący cukinię. Teraz jest wybór, co wrzucić na ruszt. Jeżeli mamy mówić o masowej zmianie dotyczących zrównoważonej żywności i przekonaniu jak największej liczby osób do roślinnej diety, to te produkty muszą dobrze smakować możliwie wielu osobom – mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym współwłaścicielka Dobrej Kalorii, Karolina Kubara. – Bardzo często ludzie sięgają po zamienniki mięsa nie dlatego, że chcą ograniczyć mięso, tylko dlatego, że chcą zjeść coś nowego. Przyglądamy się temu rynkowi od 2019 roku, czyli od początku pojawienia się naszych zamienników. Zmiany widać z roku na rok – przekonuje. Dodaje też, że w ubiegłym roku najlepiej z myślą o grillowaniu sprzedawała się roślinna kaszanka tej marki, a także klasyczne kiełbaski. W tym roku Dobra Kaloria na tę okazję wypuściła burgery z boczniaka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Dobra Kaloria (@dobrakaloria)


Według Karoliny Kubary produkty tej marki kupują nie tylko roślinożercy, ale też osoby na diecie tradycyjnej – one też uczestniczą w próbach smaku przed wypuszczeniem zamienników na rynek.

AK