W “American Journal of Lifestyle Medicine” ukazało się nowe badanie dobrze znanego naszym czytelnikom dr. Neala Barnarda z Waszyngtonu. Dotyczy ono pozytywnego wpływu niskotłuszczowej diety roślinnej przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Okazuje się, że taki sposób odżywiania łagodzi objawy choroby i przynosi ulgę. W Polsce na RZS cierpi około 400 tys. osób.
RZS to autoimmunologiczna choroba, powodująca obrzęk i ból stawów. Skutkuje ich trwałym uszkodzeniem. Jednak jest nadzieja – dr Barnard ogłosił: “Dieta roślinna może być receptą na złagodzenie bólu stawów dla milionów ludzi cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów”.
Opublikowane w “American Journal of Lifestyle Medicine” przeprowadzono na 44 osobach zmagających się z RZS. Wśród nich wyodrębniono 2 grupy. Pierwsza odżywiała się wyłącznie wegańsko przez 4 tygodnie, następnie przez 3 z wyeliminowaniem dodatkowych pokarmów, wreszcie przez 9 – włączając wykluczone wcześniej produkty. Druga grupa jadła dowolne rzeczy, przyjmując jedynie przez 16 tygodni pigułkę placebo.
Wyniki okazały się jednoznaczne: jak czytamy, “W grupie wegańskiej DAS28 (czyli aktywności choroby) spadł średnio o 2 punkty, co wskazuje na większą redukcję bólu stawów, w porównaniu ze spadkiem o 0,3 punktu w fazie placebo. Średnia liczba opuchniętych stawów spadła z 7,0 do 3,3 w grupie wegańskiej, podczas gdy liczba ta faktycznie wzrosła z 4,7 do 5 w fazie placebo. Oprócz zmniejszenia bólu i obrzęku masa ciała zmniejszyła się średnio o około 6,3 kg na diecie wegańskiej, w porównaniu z przyrostem o niecały kilogram na diecie placebo. W grupie wegańskiej wystąpiły również większe spadki cholesterolu całkowitego, LDL i HDL”.
- TUTAJ przeczytasz fragment książki “Leczenie przez jedzenie” dr. Neala Barnarda
- TUTAJ przeczytasz o badaniu dr. Barnarda potwierdzającym wpływ diety roślinnej na łagodzenie objawów menopauzy
WB
źródło: Wprost Zdrowie