Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Dietą roślinną w cukrzycę. Tylko zadbaj o wysoką jakość produktów!

kwiecień 21 2022

Badania na ponad 10 tysiącach osób przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda pokazały, że spożywanie zdrowej żywności pochodzenia roślinnego (m.in. dużych ilości warzyw i owoców, a także produktów pełnoziarnistych) zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Badanie zostało przeprowadzone na 3 grupach ludzi w średnim wieku około 54 lat i z BMI powyżej 27, wskazującym na otyłość. Pierwsza grupa spożywała żywność pochodzenia roślinnego (produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe, oleje roślinne plus herbata i kawa do picia), druga również jadła wegańsko, natomiast już mniej zdrową żywność (rafinowane ziarna, soki owocowe, ziemniaki, napoje słodzone cukrem i słodycze), trzecia grupa zaś była na diecie tradycyjnej (tłuszcze zwierzęce, nabiał, jaja, ryby/owoce morza, mięso i różne produkty pochodzenia zwierzęcego).

Wnioski?

– Chociaż na tym poziomie badań trudno jest określić, jaki wpływ na wystąpienie cukrzycy typu 2 mają poszczególne produkty, to stwierdzono, że spożywanie produktów roślinnych takich jak: owoce, warzywa, kawa i rośliny strączkowe, bogatych w polifenole, jest ściśle związane z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę – powiedział prof. Frank Hu, inicjator badania.

AK

źródło: Hellozdrowie.pl