Jak wskazuje ProVeg Polska, w naszym kraju obecnie najszybciej rozwija się sektor zamienników ryb i jaj, czyli tych produktów, które dopiero zaczynają pojawiać się na naszym rynku. Do tej pory bowiem na polskich roślinnych stołach królowały zamienniki wędlin i mięs w obiadowych “gotowcach”.
Również mleko roślinne było jednym z najczęściej wybieranym zastępnikiem – jednak z danych Roślinniejemy wynika, że najczęściej w 2021 kupowaliśmy je w dyskontach.
Rozwój rynku zamienników mięsa i mleka mają ponadto napędzać głównie fleksitarianie, a nie wegetarianie i weganie – ci z kolei czekają na roślinne odpowiedniki właśnie produktów takich jak ryby i jajka. W branży spożywczej fleksitarianizm ma być czołowym trendem, zwłaszcza od początku pandemii. Jak podaje Roślinniejemy, 43 proc. Polaków ogranicza spożycie mięsa, a niemal co 10. osoba nie je go wcale.
Przypominamy, że 11 stycznia swoje 10. urodziny obchodził program ZOSTAŃ WEGE, który przez ten czas ewoluował do wersji w 100 proc. roślinnej i oferuje specjalne wegewyzwanie na styczeń 2022:
LD