Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Czy opłaca się stosować dietę wegańską?

grudzień 16 2021

Przedstawiamy Wam fragment pracy magisterskiej Marii Gąsiewskiej „Korzyści i zagrożenia wynikające ze stosowania diety roślinnej”. Opiekunem pracy była dr. inż. Małgorzaty Janczar-Smuga z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Przesłanki ekonomiczne stosowania diety roślinnej
Przesłanki ekonomiczne wynikają najczęściej z chęci zaoszczędzenia środków finansowych poniesionych na zakupy spożywcze. Mogą być one zarówno dobrowolne, jak i wymuszone przez czynniki zewnętrzne.
W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Harvarda porównano skład produktów spożywczych, ich walorów zdrowotnych do ceny owych wyrobów na terenie całych Stanów Zjednoczonych. Produkty takie jak orzechy, rośliny strączkowe czy produkty wytworzone z pełnego ziarna są o wiele lepszą opcją żywnościową niż mięso czy nabiał [1].
Z punktu widzenia krótkotrwałego rachunku ekonomicznego najbardziej opłacalnym zakupem spożywczym są produkty typu fast food. Z punktu widzenia spektrum zdrowotnego żywność typu fast food jest uznawana za jedną z najgorszych możliwych opcji.
Produkty żywnościowe tańsze, jednak ubogie w wartości odżywcze, są bardziej opłacalne, jeśli porównujemy tylko ogólny koszt ich zakupu do dostarczonych organizmowi kalorii.

Takie podejście panowało do początków XX wieku. Przykładano wówczas większą wagę do ogólnej ceny produktu, niż do jego wartości odżywczej. Pomimo faktu, że fasola i cukier miały taką samą cenę, to Amerykański Departament Rolnictwa (U.S. Department of Agriculture) promował cukier, jako „lepszą wartość odżywczą” [2, 5].
Witaminy zostały odkryte dopiero w 1912 roku przez Kazimierza Funka. Są to związki chemiczne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ich niedobór prowadzi do zaburzeń metabolicznych. Z tego powodu powinny być dostarczane do organizmu z zewnątrz [3, 4]. Obecnie, w XXI wieku, coraz więcej ludzi zaczyna przykładać wagę do składu odżywczego produktu zamiast do jego ceny.
Dalekosiężne podejście ekonomiczne uwzględnia perspektywę obniżenia wydatków medycznych. Stosując zbilansowaną dietę roślinną, występuje możliwość obniżenia potencjalnych kosztów związanych z leczeniem negatywnych skutków mogących wystąpić w przyszłości, jako efekt niezdrowego trybu życia. W rozumieniu diety roślinnej jest to pewnego rodzaju inwestycja w zdrowie oraz w dłuższe „prawdziwe” życie, a nie sztucznie podtrzymywane tabletkami czy różnymi medycznymi terapiami [2].

Bibliografia

  1. Bernstein A.M., Bloom D.E., Rosner B.A., Franz M., Willett W.C.,2010,Relation of food cost to healthfulness of diet among US women,Am. J.Clin.Nutr., Nov, 92(5), 1197-1203
  2. Greger M., 2018, How not to die, Londyn, Pan Books, 672 p
  3. Wielka Encyklopedia Oxfordu, 2008, E.M Wydawnictwo, Warszawa
  4. Duliński R., 2010, Biotechnologiczne metody produkcji witamin z wykorzystaniem organizmów żywych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 1 (68), 5 – 19
  5. www.fda.gov