Catering dietetyczny, zwany również dietą pudełkową, to usługa polegająca na opracowaniu, przygotowaniu i dostarczeniu pod drzwi klienta w założeniu zbilansowanych posiłków. Jak większość diet ma swoje wady i zalety.
W dobie rosnącego zainteresowania żywieniem dla zachowania zdrowia catering dietetyczny stał się rozwiązaniem dla osób, które z powodu napiętego harmonogramu dnia nie mają czasu na samodzielne komponowanie zdrowych posiłków. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministrów z 4 września 2015 roku w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) catering dietetyczny zalicza się do usług polegających na przygotowywaniu i dostarczaniu żywności dla odbiorców zewnętrznych (w tym przypadku gospodarstw domowych). Oferowaną żywność możemy z kolei zaliczyć do żywności wygodnej, tzn. poddawanej obróbce w celu zwiększenia trwałości oraz gotowej do bezpośredniego spożycia po podgrzaniu. Branża diet pudełkowych, choć stosunkowo nowa, tworzy silny sektor gastronomii. Jej wartość szacuje się na 4,5 mld zł. Często tę usługę, jako dodatkową, oferują lokale gastronomiczne.