Roślinne zamienniki mięsa drukowane na drukarce 3D od izraelskiej formy Redefine Meat mogą wkrótce trafić na europejskie rynki. Firma chce zwiększyć wydajność swojej produkcji.
Jak podaje Agencja Reutera, roślinne mięso od Redefine Meat już teraz m.in. do luksusowych restauracji we Francji, Wielkiej Brytanii i Niemczech – ale celem producentów jest to, by pojawiło się powszechnie na stołach Europejczyków, nie tylko tych, którzy nie jedzą mięsa. Firma zamierza zbudować 5 fabryk w Izraelu, Stanach Zjednoczonych, Europie i Azji. Ma już na rynku poważnych konkurentów: Beyond Meat, Impossible Foods czy Novameat.
Dyrektor generalny firmy twierdzi, że przyświecają mu również przesłanki etyczne:
– W ostatnich tygodniach w czasie szczytu COP26 światowi liderzy zobowiązali się do realizacji przełomowych celów, takich jak zaprzestanie wylesiania do 2030 roku. Proekologiczne plany wymagają znacznego ograniczenia globalnej konsumpcja mięsa. Nasza firma Redefine Meat skupia się na prawdziwym problemie – nie na mięsie jako takim, ale na sposobie jego produkcji. Mamy oryginalne rozwiązanie, które już dziś, a nie w 2030 roku, zachowują wszystkie kulinarne aspekty mięsa, pozwalając zarazem zrezygnować z hodowli bydła – powiedział mediom Eszchar Ben-Szitrit.
Szacuje się, że do 2029 roku wartość światowego rynku roślinnych alternatyw może osiągnąć 10 proc. całego obecnego rynku produkcji mięsa.
AK
źródło: Polsat News