Rozmawiamy z Magdaleną Hajkiewicz-Mielniczuk – psychodietetyczką, wykładowczynią WSB w Gdańsku. W jej szkoleniach wzięło już udział kilka tysięcy osób. Prowadzi wirtualną akademię Wiem Co Jem.
Uczysz m.in. dobrze chudnąć. Jak to zrobić, żeby dieta służyła też psychice?
Dobra dieta to nie tylko taka, która zaspokaja nasze zapotrzebowanie na makro- i mikroskładniki, witaminy itd., ale po pierwsze tak, która nie jest dla nas źródłem stresu, a po drugie taka, którą jesteśmy w stanie utrzymać. Dużo w kwestii diet mówi się o zaspokojeniu zapotrzebowania na różne składniki, ale bardzo mało o tym, że trzeba mieć też na to zasoby psychoenergetyczne. Dlatego zachęcam do tego, żebyśmy myśleli o diecie nie tylko pod kątem wartości odżywczych, ale też tego, żeby nie dominowała w naszym życiu.