[wppb-login]

Seksizm klimatyczny

Weronika Książek
październik27/ 2021

Za sprawą wzmożonego apetytu na jedzenie mięsa i jazdę samochodem mężczyźni odpowiadają za większe emisje gazów cieplarnianych niż kobiety. To niejedyne dysproporcje między płciami związane ze zmianami klimatu.

W opublikowanym niedawno w „Journal for Industrial Ecology” artykule pt. „Shifting expenditure on food, holidays, and furnishings could lower greenhouse gas emissions by almost 40 proc.” szwedzcy naukowcy Annika Carlsson Kanyama, Jonas Nässén i René Benders opisują badania, które polegały na sprawdzeniu, jak wygląda styl życia człowieka, z uwzględnieniem m.in. diety, środków transport, sposobów spędzania wolnego czasu i wakacje, wyposażenia domu, palenia tytoniu, ubrań i opieki zdrowotnej. Badacze chcieli oszacować różnice między kobietami a mężczyznami w przyczynianiu się do emisji gazów cieplarnianych. Wyniki wskazują, że dla przeciętnego obywatela Szwecji wynoszą rocznie 6,9 tony, samotnej kobiety 8,5 tony, a samotnego mężczyzny 10 ton (w gospodarstwach kilkuosobowych wydatki i emisje rozkładają się na więcej osób). Co ważne, naukowcy podkreślają, że dysproporcje między płciami pod tym względem nie są związane z różnicami w wydatkach, lecz wyłącznie ze stylem życia.

Zaloguj się i czytaj dalej po wykupieniu prenumeraty 😉 "Będzie Pan zadowolony!". Wykup dostęp do najpopularniejszego magazynu dla wegan, wegetarian i miłośników zwierząt - poznaj dobre strony życia!

SUBSKRYBUJ TUTAJ

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też:

 

 

 

 

 

Featured
Jaką żywność roślinną wybierają Polacy? Food trendy: wegańskie jedzenie będzie podbijać restauracje w 2022 Roślinny kurczak od Beyonda w KFC - nie dla wegan? UE w 2022 roku stawia na promocję diety roślinnej Veganzone: platforma społecznościowa dla wegan! Roślinny styczeń – to proste z apką Zostań Wege!

Jaką żywność roślinną wybierają Polacy?

Jak wskazuje ProVeg Polska, w naszym kraju obecnie najszybciej rozwija się sektor zamienników ryb i …

czytaj więcej

Food trendy: wegańskie jedzenie będzie podbijać restauracje w 2022

„Raport Food Trendów” redakcji Food Service nie pozostawia złudzeń: roślinne jedzenie wchodzi na sta…

czytaj więcej

Roślinny kurczak od Beyonda w KFC - nie dla wegan?

Beyond Fried Chicken czyli roślinne nuggetsy na razie sprzedawane mają być tylko w USA w ponad 4 tys…

czytaj więcej

UE w 2022 roku stawia na promocję diety roślinnej

Jak informuje Proveg, polityka promocyjna Unii Europejskiej w 2022 ma kręcić się wokół zachęcania do…

czytaj więcej

Veganzone: platforma społecznościowa dla wegan!

Porady, przepisy, polecenia lokali gastronomicznych, ciekawe wydarzenia i zawieranie znajomości – cz…

czytaj więcej

Roślinny styczeń – to proste z apką Zostań Wege!

Co roku na całym świecie tysiące osób podejmują styczniowe wyzwanie, by choć na miesiąc porzucić mię…

czytaj więcej
Facebook