Jedzenie in vitro to zdecydowanie jedzenie przyszłości! W laboratoriach na całym świecie naukowcy dokładają starań, aby stworzyć etyczne odpowiedniki produktów o smaku i konsystencji mięsa oraz nabiału bez zabijania zwierząt.
Przykładem jedzenia przyszłości jest nie tylko znane już mięso z probówki, ale też np. wołowina Wagyu z komórek macierzystych wydrukowana przez Japończyków w drukarce 3D. Naukowcy z Osaki po raz pierwszy dokonali tego w sierpniu.
– Nie jest to pionierski przypadek mięsa wyprodukowanego w drukarce 3D. Osiągniecie naukowców z Osaki jest jednak o tyle istotne, że jest to pierwszy raz, kiedy z taką dokładnością odwzorowano zróżnicowaną i skomplikowaną strukturę mięsa – powiedział Stan McGowan z Foods Brothers.
Innym przykładem jest ser z nerkowca z żywymi kulturami bakterii, a także wegeryba z laboratorium – tuńczyk pozyskiwany w sposób komórkowy.
W Izraelu wciąż triumfy święci probówkowy kurczak z restauracji SuperMeat, produkowany praktycznie na oczach gości.
AK