[wppb-login]

Pod Krakowem pracują nad etycznym mięsem z probówki

Weronika Książek
sierpień23/ 2021

W Państwowym Instytucie Badawczym w podkrakowskich Balicach powstaje sztuczne mięso. O jego pozyskiwaniu opowiedziała mediom pracująca tam biotechnolożka, prof. Katarzyna Ropka-Molik.

Jak powstaje mięso z probówki? „Najpierw pobieramy komórki – fragment tkanki mięśniowej – od zwierzęcia. Wystarczy bardzo mały wycinek. Później w laboratorium, w kontrolowanej atmosferze, w 37 stopniach, przy dostępie tlenu i dwutlenku węgla, odżywiamy je wszystkim, czego potrzebują do namnażania się: cukrami, tłuszczami, białkami, witaminami, wodą” – czytamy w „Gazecie Krakowskiej„.

Jednocześnie naukowczyni zastrzega, że nie jest to produkcja całych tkanek: – Większość laboratoriów poprzestaje na produkcji komórek. Czyli nie wytwarzamy całego „kotleta”, który możemy sobie pokroić i usmażyć na patelni, tylko zbiór komórek, które w wyglądzie i konsystencji przypominają bardziej mięso mielone – mówi. Dodaje jednak, że wyprodukowane w ten sposób mięso będzie można modyfikować tak, aby było po prostu zdrowsze niż mięso tradycyjne: np. pozbawione szkodliwych tłuszczów trans. Produkcja sztucznego mięsa może w przyszłości konkurować ze standardową hodowlą. Na pewno za jakiś czas będzie można zastąpić nim wieprzowinę i wołowinę.

Laboratorium powoli zaczyna hodować też sztuczne organoidy do badań, które pozwolą np. na testowanie na nich leków zamiast na żywych zwierzętach.

Jest jednak jeszcze jedno „ale” dotyczące produkcji sztucznego mięsa spod Krakowa:

– Ludzie coraz częściej mają etyczny problem z zabijaniem zwierząt na mięso. Nie sądzę, że sztuczne mięso zainteresuje wegan – my wychodzimy od komórek żywego zwierzęcia – mówi naukowczyni.

WK

Featured
Wyspy Owcze i polowanie na delfiny. Padł okrutny rekord UK zakaże handlu płetwami rekinów Mamuty powrócą? Naukowcy pracują nad przywróceniem ich do życia Marsz Wyzwolenia Zwierząt 2021 w obiektywie Joanny Hasiak ECI – inicjatywa przeciw testowaniu na zwierzętach w Europie Zanieczyszczenie światłem zabija owady

Wyspy Owcze i polowanie na delfiny. Padł okrutny rekord

W zatoce Skalabotnur u wybrzeży Wysp Owczych co roku odbywa się „tradycyjne” święto grindadrap – czy…

czytaj więcej

UK zakaże handlu płetwami rekinów

Rząd Wielkiej Brytanii ogłosił, że zabroni importu i eksportu odciętych płetw, a także wyrobów, któr…

czytaj więcej

Mamuty powrócą? Naukowcy pracują nad przywróceniem ich do życia

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda razem z zespołem z Rosji chcą przywrócić do życia wymarły gatunek p…

czytaj więcej

Marsz Wyzwolenia Zwierząt 2021 w obiektywie Joanny Hasiak

Marsz Wyzwolenia Zwierząt przeszedł ulicami Warszawy. Była tam dziennikarka Magazynu VEGE Joanna Has…

czytaj więcej

ECI – inicjatywa przeciw testowaniu na zwierzętach w Europie

Zbierzmy milion podpisów, by wzmocnić zakaz testowania na zwierzętach w Unii Europejskiej! Dziś wbre…

czytaj więcej

Zanieczyszczenie światłem zabija owady

Najnowsze badania z UK potwierdzają, że na obszarach z oświetleniem ulicznym populacje gąsienic spad…

czytaj więcej
Facebook