[wppb-login]

Wędzone tofu frytki od Fetish Food Vegan specjalnie na Dzień Frytek!

Weronika Książek
lipiec13/ 2021

13 lipca obchodzimy Dzień Frytek! Czy nie ma wśród nas, roślinożerców, osoby, której frytki choć raz nie uratowały w trudnej sytuacji na kulinarnej pustyni? Dziś dla fanów frytek mamy coś naprawdę ekstra!

Oto przepis na WĘDZONE TOFU FRYTKI od naszego współpracownika Grzesia Kędry, czyli Fetish Food Vegan!

Można je jeść same lub w wypaśnej kanapce. Oto, jak je zrobić:

Wędzone tofu frytki

Składniki:

kostka tofu naturalnego (180g)
2-3 łyżki oleju do smażenia
2 łyżeczki papryki wędzonej
0.5 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta ostrej papryki
1 lub 1,5 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki tymianku
0,3 szklanki wody
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzewamy olej.
2. Kroimy tofu na trzy/cztery (wyczujcie grubość) plastry i każdy z plastrów na trzy/max. cztery frytki. To pozwoli nam by one się nie rozpadały przy obracaniu.
3. Smażymy kilka chwil, co pewien czas obracając nasze frytki, na oleju do momentu, gdy tofu zacznie delikatnie się złocić z każdej ze stron. Moc palnika określiłbym jako średnia. Nie za słaba by proces trwał w nieskończoność, ale tez nie mega dziko duża by nasze frytki się nie przypaliły.
4. Dolewamy wodę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy razem.
Nadal na średniej mocy palnika, co jakiś czas mieszając, gotujemy do momentu odparowania całej wody, i ponownego delikatnego smażenia się naszego tofu. Tyle. Całość zajmie wam maksymalnie 10 minut!
5. Solimy i pieprzymy do smaku.
6. Podajemy z toną dobroci w kanapce – ja użyłem rukoli, szpinaku, rzodkiewek, pomidorów, kiełek i ketchupu!

Przepis i zdjęcie: Grzegorz Kędra

źródło: Blog Fetish Food Vegan,

Featured
Jaką żywność roślinną wybierają Polacy? Food trendy: wegańskie jedzenie będzie podbijać restauracje w 2022 Roślinny kurczak od Beyonda w KFC - nie dla wegan? UE w 2022 roku stawia na promocję diety roślinnej Veganzone: platforma społecznościowa dla wegan! Roślinny styczeń – to proste z apką Zostań Wege!

Jaką żywność roślinną wybierają Polacy?

Jak wskazuje ProVeg Polska, w naszym kraju obecnie najszybciej rozwija się sektor zamienników ryb i …

czytaj więcej

Food trendy: wegańskie jedzenie będzie podbijać restauracje w 2022

„Raport Food Trendów” redakcji Food Service nie pozostawia złudzeń: roślinne jedzenie wchodzi na sta…

czytaj więcej

Roślinny kurczak od Beyonda w KFC - nie dla wegan?

Beyond Fried Chicken czyli roślinne nuggetsy na razie sprzedawane mają być tylko w USA w ponad 4 tys…

czytaj więcej

UE w 2022 roku stawia na promocję diety roślinnej

Jak informuje Proveg, polityka promocyjna Unii Europejskiej w 2022 ma kręcić się wokół zachęcania do…

czytaj więcej

Veganzone: platforma społecznościowa dla wegan!

Porady, przepisy, polecenia lokali gastronomicznych, ciekawe wydarzenia i zawieranie znajomości – cz…

czytaj więcej

Roślinny styczeń – to proste z apką Zostań Wege!

Co roku na całym świecie tysiące osób podejmują styczniowe wyzwanie, by choć na miesiąc porzucić mię…

czytaj więcej
Facebook