13 lipca obchodzimy Dzień Frytek! Czy nie ma wśród nas, roślinożerców, osoby, której frytki choć raz nie uratowały w trudnej sytuacji na kulinarnej pustyni? Dziś dla fanów frytek mamy coś naprawdę ekstra!
Oto przepis na WĘDZONE TOFU FRYTKI od naszego współpracownika Grzesia Kędry, czyli Fetish Food Vegan!
Można je jeść same lub w wypaśnej kanapce. Oto, jak je zrobić:
Wędzone tofu frytki
Składniki:
kostka tofu naturalnego (180g)
2-3 łyżki oleju do smażenia
2 łyżeczki papryki wędzonej
0.5 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta ostrej papryki
1 lub 1,5 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki tymianku
0,3 szklanki wody
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzewamy olej.
2. Kroimy tofu na trzy/cztery (wyczujcie grubość) plastry i każdy z plastrów na trzy/max. cztery frytki. To pozwoli nam by one się nie rozpadały przy obracaniu.
3. Smażymy kilka chwil, co pewien czas obracając nasze frytki, na oleju do momentu, gdy tofu zacznie delikatnie się złocić z każdej ze stron. Moc palnika określiłbym jako średnia. Nie za słaba by proces trwał w nieskończoność, ale tez nie mega dziko duża by nasze frytki się nie przypaliły.
4. Dolewamy wodę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy razem.
Nadal na średniej mocy palnika, co jakiś czas mieszając, gotujemy do momentu odparowania całej wody, i ponownego delikatnego smażenia się naszego tofu. Tyle. Całość zajmie wam maksymalnie 10 minut!
5. Solimy i pieprzymy do smaku.
6. Podajemy z toną dobroci w kanapce – ja użyłem rukoli, szpinaku, rzodkiewek, pomidorów, kiełek i ketchupu!
Przepis i zdjęcie: Grzegorz Kędra
źródło: Blog Fetish Food Vegan,