[wppb-login]

Czy w 2022 mięso z laboratorium będzie już powszechne? Izrael podejmuje wyzwanie

Weronika Książek
lipiec07/ 2021

Nowo powstały zakład produkcyjny Future Meat Technologies w Rehovot w Izraelu zadeklarował, że jest w stanie wyprodukować 5000 zrównoważonych hamburgerów dziennie. Chce, aby w 2022 były już powszechnie dostępne na półkach supermarketów.

– Otwarcie obiektu, to ogromny krok dla Future Meat Technologies i czynnik umożliwiający wprowadzenie naszych produktów na sklepowe półki do 2022 r. – powiedział w oświadczeniu dyrektor generalny Future Meat Technologies Rom Kshuk, cytowany przez ekologia.pl.  –Posiadanie działającej linii przemysłowej przyspiesza kluczowe procesy, takie jak regulacje i rozwój produktów.

Jakie są prognozy dla rynku produkcji sztucznego mięsa? Bardzo optymistyczne! Szacuje się, że do 2028 r. jego wartość osiągnie 352,4 mln dolarów. Ceny produkcji sztucznego mięsa również spadają.

Można pozyskiwać je na dwa sposoby: z produktami roślinnymi jako punktem wyjściowym (tak produkuje się np. „mięso” Beyond Meat) i z wykorzystaniem komórek odzwierzęcych. Wówczas, jak czytamy, komórki umieszczone w bioreaktorach są karmione tymi samymi składnikami odżywczymi, co żywe zwierzęta.

– Naszym celem jest sprawienie, aby mięso hodowlane stało się przystępne dla każdego, przy jednoczesnym zapewnieniu produkcji pysznej żywności, która jest zarówno zdrowa, jak i zrównoważona – powiedział założyciel firmy Yaakov Nahmias. Przyznał, że produkcja ta stała się tańsza szybciej niż przewidywano.

WK

Featured
Mięsożerca promujący dania roślinne. Hit czy kit? Jaką żywność roślinną wybierają Polacy? Food trendy: wegańskie jedzenie będzie podbijać restauracje w 2022 Roślinny kurczak od Beyonda w KFC - nie dla wegan? UE w 2022 roku stawia na promocję diety roślinnej Veganzone: platforma społecznościowa dla wegan!

Mięsożerca promujący dania roślinne. Hit czy kit?

Promocja Veganuary, w której wziął udział portal Pyszne, zapraszając rapera Peję, wywołała kontrower…

czytaj więcej

Jaką żywność roślinną wybierają Polacy?

Jak wskazuje ProVeg Polska, w naszym kraju obecnie najszybciej rozwija się sektor zamienników ryb i …

czytaj więcej

Food trendy: wegańskie jedzenie będzie podbijać restauracje w 2022

„Raport Food Trendów” redakcji Food Service nie pozostawia złudzeń: roślinne jedzenie wchodzi na sta…

czytaj więcej

Roślinny kurczak od Beyonda w KFC - nie dla wegan?

Beyond Fried Chicken czyli roślinne nuggetsy na razie sprzedawane mają być tylko w USA w ponad 4 tys…

czytaj więcej

UE w 2022 roku stawia na promocję diety roślinnej

Jak informuje Proveg, polityka promocyjna Unii Europejskiej w 2022 ma kręcić się wokół zachęcania do…

czytaj więcej

Veganzone: platforma społecznościowa dla wegan!

Porady, przepisy, polecenia lokali gastronomicznych, ciekawe wydarzenia i zawieranie znajomości – cz…

czytaj więcej
Facebook