Nowo powstały zakład produkcyjny Future Meat Technologies w Rehovot w Izraelu zadeklarował, że jest w stanie wyprodukować 5000 zrównoważonych hamburgerów dziennie. Chce, aby w 2022 były już powszechnie dostępne na półkach supermarketów.
– Otwarcie obiektu, to ogromny krok dla Future Meat Technologies i czynnik umożliwiający wprowadzenie naszych produktów na sklepowe półki do 2022 r. – powiedział w oświadczeniu dyrektor generalny Future Meat Technologies Rom Kshuk, cytowany przez ekologia.pl. –Posiadanie działającej linii przemysłowej przyspiesza kluczowe procesy, takie jak regulacje i rozwój produktów.
Jakie są prognozy dla rynku produkcji sztucznego mięsa? Bardzo optymistyczne! Szacuje się, że do 2028 r. jego wartość osiągnie 352,4 mln dolarów. Ceny produkcji sztucznego mięsa również spadają.
Można pozyskiwać je na dwa sposoby: z produktami roślinnymi jako punktem wyjściowym (tak produkuje się np. “mięso” Beyond Meat) i z wykorzystaniem komórek odzwierzęcych. Wówczas, jak czytamy, komórki umieszczone w bioreaktorach są karmione tymi samymi składnikami odżywczymi, co żywe zwierzęta.
– Naszym celem jest sprawienie, aby mięso hodowlane stało się przystępne dla każdego, przy jednoczesnym zapewnieniu produkcji pysznej żywności, która jest zarówno zdrowa, jak i zrównoważona – powiedział założyciel firmy Yaakov Nahmias. Przyznał, że produkcja ta stała się tańsza szybciej niż przewidywano.
WK