[wppb-login]

Nie taki straszny

Weronika Książek
czerwiec28/ 2021

Głównym czarnym bohaterem nagłówków prasowych ostatnich miesięcy był wilk – nieposkromiony, żądny krwi morderca. Czy to rzeczywiste zagrożenie dla ludzi? Czy wilki trzeba odstrzeliwać? Skąd w ogóle taki strach przed tymi zwierzętami?

Na początku marca w lesie pod Brzozowem (wieś w województwie podkarpackim) doszło do spotkania wilków z pracownikami leśnymi – pilarzami. Polska Agencja Prasowa podała informację, z której wynikało, że sytuacja stała się naprawdę groźna, bo mężczyźni byli zmuszeni bronić się przed zwierzętami, odganiając je trzymanymi w rękach pilarkami. Z kolei lokalne nadleśnictwo raportowało do Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska, że pilarze i wilki tylko się zobaczyli i zwierzęta oddaliły się, kiedy tylko usłyszały pracę maszyn. Medialna burza sprawiła jednak, że w powszechnej świadomości znów zagościł obraz wilków – bezwzględnych drapieżców i ludzi – walecznych obrońców. Stąd już tylko krok do decyzji o odstrzale dwóch spośród trzech zwierząt. Sekcja zwłok udowodniła, że były to osobniki młode i niedożywione, co prowadzi do wniosku, że do kontaktu z ludźmi popchnęły je młodzieńcza nierozwaga i głód. Spotkanie pod Brzozowem to tylko jedna z wielu kipiących od emocji historii.

Zaloguj się i czytaj dalej po wykupieniu prenumeraty 😉 "Będzie Pan zadowolony!". Wykup dostęp do najpopularniejszego magazynu dla wegan, wegetarian i miłośników zwierząt - poznaj dobre strony życia!

SUBSKRYBUJ TUTAJ

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też:

 

 

 

 

 

Featured
Jaką żywność roślinną wybierają Polacy? Food trendy: wegańskie jedzenie będzie podbijać restauracje w 2022 Roślinny kurczak od Beyonda w KFC - nie dla wegan? UE w 2022 roku stawia na promocję diety roślinnej Veganzone: platforma społecznościowa dla wegan! Roślinny styczeń – to proste z apką Zostań Wege!

Jaką żywność roślinną wybierają Polacy?

Jak wskazuje ProVeg Polska, w naszym kraju obecnie najszybciej rozwija się sektor zamienników ryb i …

czytaj więcej

Food trendy: wegańskie jedzenie będzie podbijać restauracje w 2022

„Raport Food Trendów” redakcji Food Service nie pozostawia złudzeń: roślinne jedzenie wchodzi na sta…

czytaj więcej

Roślinny kurczak od Beyonda w KFC - nie dla wegan?

Beyond Fried Chicken czyli roślinne nuggetsy na razie sprzedawane mają być tylko w USA w ponad 4 tys…

czytaj więcej

UE w 2022 roku stawia na promocję diety roślinnej

Jak informuje Proveg, polityka promocyjna Unii Europejskiej w 2022 ma kręcić się wokół zachęcania do…

czytaj więcej

Veganzone: platforma społecznościowa dla wegan!

Porady, przepisy, polecenia lokali gastronomicznych, ciekawe wydarzenia i zawieranie znajomości – cz…

czytaj więcej

Roślinny styczeń – to proste z apką Zostań Wege!

Co roku na całym świecie tysiące osób podejmują styczniowe wyzwanie, by choć na miesiąc porzucić mię…

czytaj więcej
Facebook