[wppb-login]

Weganie bardziej produktywni w pracy. Nowe badanie

Weronika Książek
Czerwiec03/ 2021

Z nowego badania George Washington University School of Medicine wynika, że wegańskie programy żywieniowe w miejscach pracy mają pozytywny wpływ na produktywność pracowników i poziom ich satysfakcji z pracy.

Ponadto wykazano, że dieta wege i wegan skutecznie wpływa na obniżenie ryzyka chorób przewlekłych. U uczestników badania będących na diecie roślinnej odnotowano poprawę „ogólnego stanu zdrowia, funkcjonowania fizycznego, zdrowia psychicznego, witalności i ogólnej satysfakcji z diety w porównaniu z grupą kontrolną”. Zanotowano też „40-46 proc. spadek upośledzenia produktywności związanego ze zdrowiem w pracy i w codziennych czynnościach”.

Naukowcy z George Washington University School of Medicine badania nad związkiem produktywności zawodowej i diety rozpoczęli już 10 kat temu. Już wtedy uznano, że dieta wegańska i dostęp do niej w miejscu zatrudnienia poprawia „jakość życia związaną ze zdrowiem i wydajnością pracy”. Najnowsze badania zdają się to potwierdzać.

Jeszcze dalej idą badacze z Oxfordu, którzy odnotowują także mierzalny pozytywny wpływ masowego weganizmu na klimat. Gdyby globalna populacja przeszła na dietę roślinną, emisje związane z żywnością mogłyby spaść o 70 procent do 2050.

Źródło: ekologia.pl

TL

Featured
UE: To koniec hodowli klatkowej! Niemcy: Burger King promuje się roślinnie Nowe badanie: weganie i wegetarianie mogą przechodzić COVID-19 lżej Wegański radny z Warszawy: wyrzućmy mięso ze żłobków i przedszkoli Weganie bardziej produktywni w pracy. Nowe badanie "Piekielna kuchnia Gordona Ramsaya": w 20. sezonie dwie "roślinne" uczestniczki

UE: To koniec hodowli klatkowej!

Parlament Europejski przyjął rezolucję w sprawie zakazu hodowli zwierząt w klatkach. Wezwał Komisję …

czytaj więcej

Niemcy: Burger King promuje się roślinnie

Nowo otwarty lokal Burger King w Kolonii w Niemczech przez 3 pierwsze dni serwował wyłącznie potrawy…

czytaj więcej

Nowe badanie: weganie i wegetarianie mogą przechodzić COVID-19 lżej

W „The BMJ Nutrition, Prevention and Health” ukazały się nowe badania oparte na danych ze służby zdr…

czytaj więcej

Wegański radny z Warszawy: wyrzućmy mięso ze żłobków i przedszkoli

Filip Pelc, radny warszawskiej dzielnicy Białołęka reprezentujący Wiosnę, szukał w swojej okolicy żł…

czytaj więcej

Weganie bardziej produktywni w pracy. Nowe badanie

Z nowego badania George Washington University School of Medicine wynika, że wegańskie programy żywie…

czytaj więcej

"Piekielna kuchnia Gordona Ramsaya": w 20. sezonie dwie "roślinne" uczestniczki

W 20. sezonie najpopularniejszego kulinarnego show w USA występują dwie młode uczestniczki, z któryc…

czytaj więcej
Facebook