Z nowego badania George Washington University School of Medicine wynika, że wegańskie programy żywieniowe w miejscach pracy mają pozytywny wpływ na produktywność pracowników i poziom ich satysfakcji z pracy.
Ponadto wykazano, że dieta wege i wegan skutecznie wpływa na obniżenie ryzyka chorób przewlekłych. U uczestników badania będących na diecie roślinnej odnotowano poprawę „ogólnego stanu zdrowia, funkcjonowania fizycznego, zdrowia psychicznego, witalności i ogólnej satysfakcji z diety w porównaniu z grupą kontrolną”. Zanotowano też „40-46 proc. spadek upośledzenia produktywności związanego ze zdrowiem w pracy i w codziennych czynnościach”.
Naukowcy z George Washington University School of Medicine badania nad związkiem produktywności zawodowej i diety rozpoczęli już 10 kat temu. Już wtedy uznano, że dieta wegańska i dostęp do niej w miejscu zatrudnienia poprawia „jakość życia związaną ze zdrowiem i wydajnością pracy”. Najnowsze badania zdają się to potwierdzać.
Jeszcze dalej idą badacze z Oxfordu, którzy odnotowują także mierzalny pozytywny wpływ masowego weganizmu na klimat. Gdyby globalna populacja przeszła na dietę roślinną, emisje związane z żywnością mogłyby spaść o 70 procent do 2050.
Źródło: ekologia.pl
TL