[wppb-login]

Sernik z soczewicy i kaszy jaglanej

jwlazlo
marzec16/ 2021

Z okazji premiery e-booka „Sposób na strączki. Praktyczny poradnik, jak i dlaczego warto jeść strączki” Iwony Kibil i Katarzyny Śniadkowskiej mamy dla Was przepis autorek na fantastyczny deser – bogaty w białko sernik z soczewicy i kaszy jaglanej. Zachęcamy do wypróbowania!


Sernik z soczewicy i kaszy jaglanej

spód

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 3 łyżki erytrytolu/ksylitolu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kropli aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki niesłodzonego napoju sojowego

ciasto

  • 50 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej
  • skórka i sok z 0,5 cytryny
  • skórka z 0,5 pomarańczy
  • 150 ml płynnego mleka kokosowego z kartonika
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5-1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta kardamonu
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

polewa

  • 1 garść malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka chia
  • odrobina wody
  • 1 łyżka syropu klonowego/ksylitolu/erytrytolu

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Najlepiej jeżeli kaszę i soczewicę po ugotowaniu i odcedzeniu wstawimy na noc do lodówki.
Składniki na spód łączymy ze sobą. Następnie przekładamy ciasto na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
W tym czasie miksujemy soczewicę z kaszą. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy ponownie. Ilość syropu/ksylitolu/erytrtolu dopasujmy do własnych preferencji.
Ciasto przelewamy na podpieczony spód i pieczemy 55–60 minut.
Po upieczeniu przekładamy sernik na kratkę i studzimy. Ostudzony wstawiamy na noc do lodówki (min. 12 godz.).
Następnego dnia przygotowujemy polewę: maliny przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy syrop klonowy i chia. Dusimy na wolnym ogniu kilka minut.
Przed polaniem ciasta polewę możemy zmiksować. Dodatkowo możemy ozdobić sernik owocami, orzechami itp.

Tekst i zdjęcie: Iwona Kibil i Katarzyna Śniadkowska

E-book możecie kupić tutaj.

Featured
Mikołajkowy konkurs! Zgarnij książkę Moniki Kotlarek Polacy troszczą się o zwierzęta! Wnioski z "Raportu Dobroczynność" W numerze 12/2021-1/2022 przeczytasz: Na początek dnia i roku Szklana pułapka Potrójne szczęście

Mikołajkowy konkurs! Zgarnij książkę Moniki Kotlarek

Dziś radosny dzień, kiedy obdarowujemy się upominkami. Jednak zimą ważny temat depresji jest jak naj…

czytaj więcej

Polacy troszczą się o zwierzęta! Wnioski z "Raportu Dobroczynność"

„Raport dobroczynność” WWF z ostatnich 12 miesięcy pokazał, że pandemia nie przeszkadza nam pomagać!…

czytaj więcej

W numerze 12/2021-1/2022 przeczytasz:

Nowy, podwójny numer już w sprzedaży! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!
OSTROŻNIE Z ŻYCZENIAMI

czytaj więcej

Na początek dnia i roku

Jeśli 1 stycznia postanowiliśmy, że chcemy zacząć się lepiej odżywiać, zacznijmy od jedzenia porządn…

czytaj więcej

Szklana pułapka

Ryby akwariowe trzymane są często całe życie w niewoli, w zamkniętym, sztucznym zbiorniku, a ich byt…

czytaj więcej

Potrójne szczęście

Szukasz pomysłu na gwiazdkowy prezent? Odwiedź internetowy sklepik Vivy, w którym kupując, pomagasz …

czytaj więcej
Facebook