Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Sernik z soczewicy i kaszy jaglanej

marzec 16 2021

Z okazji premiery e-booka „Sposób na strączki. Praktyczny poradnik, jak i dlaczego warto jeść strączki” Iwony Kibil i Katarzyny Śniadkowskiej mamy dla Was przepis autorek na fantastyczny deser – bogaty w białko sernik z soczewicy i kaszy jaglanej. Zachęcamy do wypróbowania!


Sernik z soczewicy i kaszy jaglanej

spód

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 3 łyżki erytrytolu/ksylitolu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kropli aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki niesłodzonego napoju sojowego

ciasto

  • 50 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej
  • skórka i sok z 0,5 cytryny
  • skórka z 0,5 pomarańczy
  • 150 ml płynnego mleka kokosowego z kartonika
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5-1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta kardamonu
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

polewa

  • 1 garść malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka chia
  • odrobina wody
  • 1 łyżka syropu klonowego/ksylitolu/erytrytolu

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Najlepiej jeżeli kaszę i soczewicę po ugotowaniu i odcedzeniu wstawimy na noc do lodówki.
Składniki na spód łączymy ze sobą. Następnie przekładamy ciasto na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
W tym czasie miksujemy soczewicę z kaszą. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy ponownie. Ilość syropu/ksylitolu/erytrtolu dopasujmy do własnych preferencji.
Ciasto przelewamy na podpieczony spód i pieczemy 55–60 minut.
Po upieczeniu przekładamy sernik na kratkę i studzimy. Ostudzony wstawiamy na noc do lodówki (min. 12 godz.).
Następnego dnia przygotowujemy polewę: maliny przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy syrop klonowy i chia. Dusimy na wolnym ogniu kilka minut.
Przed polaniem ciasta polewę możemy zmiksować. Dodatkowo możemy ozdobić sernik owocami, orzechami itp.

Tekst i zdjęcie: Iwona Kibil i Katarzyna Śniadkowska

E-book możecie kupić tutaj.