Niedawno pojawił się na rynku wegełosoś drukowany w 3D. Dokładnie jest to łosoś wędzony, nazwany „łososiem z charakterem”.
Wiedeńska firma Revo Foods stworzyła pierwszy produkt z owoców morza na bazie roślin drukowany w 3D. W Budapest Bagels w Wiedniu odbędzie się spotkanie, na którym będzie można spróbować owej „ryby”. Wydarzenie zaplanowane jest na 6 marca 2021 roku.
„Łosoś z charakterem” przypomina wyglądem prawdziwego wędzonego łososia. Ale powstał przy użyciu nowej technologii opartej na drukowaniu żywności 3D, w celu odtworzenia tekstury i wyglądu owoców morza. Podczas tego procesu jego składniki, m.in. białko grochu, ekstrakty z alg i błonnik pokarmowy są łączone, aby stworzyć bazę bogatą w białko, kwasy omega 3 i B12.
Opublikowany przez Revo Foods Wtorek, 23 lutego 2021
Celem firmy jest powstrzymanie przełowienia, niszczenia oceanów, toksycznych odpadów, takich jak rtęć i polichlorowane bifenyle (PCB) w owocach morza.
“Nasz łosoś na bazie roślinnej składa się tylko z 11 składników i jesteśmy dumni z fantastycznej wartości odżywczej (wysoka zawartość białka, wysoka zawartość kwasów omega-3). Oczywiście nasz łosoś nie zawiera absolutnie żadnych metali ciężkich, mikrodrobin plastiku, antybiotyków ani żadnych innych materiałów odpadowych występujących w przemysłowym łososiu akwakultury. W Revo Foods mamy jasną wizję: przełowienie to przeszłość. Dołącz do nas, aby zapewnić zrównoważoną przyszłość dzięki owocom morza na bazie roślin!” – pisze firma.
Dodatkowo firma udostępnia na swojej stronie internetowej trzy bilety na degustację wędzonego wegełososia.
MŻ