Osoby, które ograniczają mięso, mają lepszą pamięć, a procesy myślowe przebiegają u nich sprawniej – odkryli naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu.
Szkoccy naukowcy poddali testom 500 osób w wieku 79 lat i jak się okazało – osoby, w diecie których przeważały rośliny, radziły sobie znacznie lepiej od tych, które spożywały więcej mięsa. I mimo, że bio-markery zdrowego starzenia się mózgu – np. większa objętość istoty szarej lub mniej uszkodzeń istoty białej – nie różniły się u tych osób, to wyniki badań wskazały, że w praktyce różnice przemawiają na korzyść bardziej “roślinożernych” badanych.
Osoby, które najbardziej przestrzegały reguł diety środziemnomorskiej, która jest oparta w większości na świeżych, lokalnie występujących warzywach, miały w zakresie badania funkcji poznawczych najlepsze wyniki, niezależnie od innych czynników.
W uniwersyteckim komunikacie prasowym naukowcy oświadczyli, że „wyniki badania sugerują, że dieta oparta głównie na roślinach może przynosić korzyści w zakresie funkcjonowania poznawczego wraz z wiekiem”.
Jeśli więc chcecie na emeryturze podbijać intelektualnie świat, zamiast padliny – jedzcie rośliny!
AB