Czy można zjeść wegańskie dania we francuskiej restauracji na światowym poziomie? Oui!
ONA (od: nON-Animale), wegańska restauracja w Ares niedaleko Bordeaux, została właśnie uhonorowana pierwszą gwiazdką Michelin, co stanowi dowód na to, że kraj słynący z mocno mięsnej kuchni, otworzył się wreszcie na kuchnię roślinną. Wegańskie placówki otrzymały już gwiazdki Michelin w Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii i Niemczech, ale to pierwsze tej rangi wyróżnienie dla francuskiej restauracji.
ONA znalazła się również wśród 33 restauracji w całym kraju, które otrzymały zieloną gwiazdkę, nową kategorię stworzoną w zeszłym roku przez przewodnik Michelin, który nagradza restauracje, które „są zaangażowane w propagowanie szlachetnego, zrównoważonego podejścia do gastronomii”. Mr. Poullenec, szef Michelin Guide, powiedział, że inspektorzy szukali restauracji, które współpracują z lokalnymi producentami, uprawiają własne owoce i warzywa lub ograniczają ilość odpadów wytwarzanych w kuchni.
Enfin! France receives a vegan only Michelin star, as ONA becomes the first French plant-based restaurant to be awarded…
Opublikowany przez Vegconomist Global Wtorek, 19 stycznia 2021
Szefową kuchni w ONA jest Claire Vallée, która pochodzi ze wschodniego miasta Nancy, jest z wykształcenia archeologiem, a w gotowaniu zakochała się po podjęciu letniej pracy w Szwajcarii. Swoje umiejętności doskonaliła przez kilka lat, m.in. w Tajlandii, gdzie odkryła potencjał smacznej kuchni skoncentrowanej na roślinach, przyprawach, warzywach i ziołach.
Gdy w 2016 roku postanowiła otworzyć w pełni wegańską restaurację w Ares, banki nie widziały potencjału w miejscu serwującym potrawy bez mięsa i nie chciały udzielić jej pożyczki. Pani Vallée postawiła więc na crowfunding i zwróciła się do La Nef – organizacji specjalizującej się w pożyczkach dla etycznych i przyjaznych dla środowiska firm. Początki ONA nie były więc łatwe, tym większa jednak satysfakcja z wyróżnienia Michelin.
The vegan restaurant ONA restaurant gastronomique Bio&Vegan in France won a Michelin star. This is the first time a…
Opublikowany przez The Animal Reader Wtorek, 19 stycznia 2021
ONA serwuje m.in. wegańskie foie gras, tatara z wodorostów czy owocową pastę yuzu. Fanów wykwintnych potraw roślinnych przybywa, co daje nadzieję na to, że kuchnia wegańska będzie we Francji wciąż zdobywać popularność.
AB