[wppb-login]

Nowy roślinny ser od Remilk na syntetycznej kazeinie

Weronika Książek
Grudzień22/ 2020

Jeśli wciąż odkładasz przejście na weganizm, bo obawiasz się, że tęsknota za tradycyjnym, żółtym sercem będzie zbyt silna, a roślinne zamienniki Cię nie przekonują, to mamy dobrą wiadomość! Izraelski startup Remilk postanowił stworzyć ser na bazie syntetycznej kazeiny, która według osób pracujących nad tym projektem, w największym stopniu wpływa na charakterystyczny, mleczny smak sera oraz jego rozciągliwość (nieocenioną w kontekście np. pizzy!).

Na podobny pomysł wpadł Perfect Day, startup z Doliny Krzemowej, przy produkcji roślinnych lodów i jogurtów, jednak skupił się na innym białku – serwatkowym.

In this critical time for our planet, so many of us are already doing the best to contribute towards a more sustainable…

Opublikowany przez Remilk Piątek, 11 grudnia 2020

Aviv Wolff, współzałożyciel i dyrektor generalny Remilk, mówi, że „ta ogromna przepaść między serem roślinnym a prawdziwym serem jest prawie w całości spowodowana przez micele kazeiny”. Micele to tzw. „supramolekuły”, z których każda zawiera dziesiątki tysięcy pojedynczych białek kazeiny. Wolff uważa, że „ta wyjątkowa struktura białek, która została znaleziona tylko w mleku ssaków, jest miejscem, w którym dzieje się magia i jest odpowiedzialna za wszystkie różne cechy, które uwielbiamy w produktach mlecznych”.

Firma wykorzystuje fermentację mikrobiologiczną do replikacji kazeiny – zasadniczo ten sam rodzaj procesu, co przy produkcji piwa, ale dostosowany do produkcji tego konkretnego białka. Ten sam proces jest już używany do wytwarzania produktów medycznych, takich jak insulina i leki. New Culture, startup z siedzibą w San Francisco, opracowuje ten sam proces produkcji kazeiny do sera.

– Wstawiamy gen, który koduje określone białko do mikroorganizmu – mówi Wolff. „To, co następuje, jest zdumiewające: gen działa jak podręcznik do produkcji zakodowanego białka, instruując drobnoustrój, jak je wytworzyć w bardzo wydajny sposób. Rezultatem są sfermentowane białka mleka, identyczne z tymi, które wytwarzają krowy ”. W celu uzyskania produktu końcowego można dodawać tłuszcze i cukry pochodzenia roślinnego.

Firma dostosowuje teraz swój proces produkcyjny i spodziewa się, że stanie się komercyjnie opłacalna do końca przyszłego roku. W opinii przedstawicieli Remilk, ser ich produkcji może być tańszy od tradycyjnego, a ponadto zdrowszy, bardziej etyczny i bardziej przyjazny dla środowiska z uwagi na mniejszy ślad węglowy.

AB

Featured
Szczury laboratoryjne uratowane! Przeczytasz w numerze 3/2021: Roślinne mięso coraz popularniejsze w Polsce Samotność na fermie Naturalne sprzątanie bez tajemnic Jeśli kochasz, puść wolno

Szczury laboratoryjne uratowane!

Ponad 1300 szczurów nie zostanie wykorzystanych w źle zaplanowanym doświadczeniu na zwierzętach za o…

czytaj więcej

Przeczytasz w numerze 3/2021:

Nowy numer już w sprzedaży! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!

SŁOWO O RÓWNOŚCI – felieton re…

czytaj więcej

Roślinne mięso coraz popularniejsze w Polsce

Roślinny zamiennik mięsa zaczął być często kupowanym produktem na polskim rynku. Vegeburgera jest te…

czytaj więcej

Samotność na fermie

Wiele lat temu umówiłem się ze znajomą hodowczynią z rodzinnego miasteczka, żeby któregoś dnia pokaz…

czytaj więcej

Naturalne sprzątanie bez tajemnic

„Wiosna, ach to ty!” – refren tej piosenki oznacza, że przyroda budzi się do życia, oraz… że zbliża …

czytaj więcej

Jeśli kochasz, puść wolno

Przedstawiamy fragment wideosłuchowiska edukacyjnego dla najmłodszych o naszym przywiązaniu do zwier…

czytaj więcej
Facebook