[wppb-login]

Mięso z probówki zjesz już „na mieście”

Weronika Książek
Listopad19/ 2020

The Chicken – tak nazywa się restauracja w Tel Awiwie, gdzie zamówić można „mięso” kurczaka sztucznie wyhodowane w laboratorium. To przełom rynkowy: po raz pierwszy etyczne mięso trafiło do komercjalnego obiegu.

Restauracja (jej pozostałe menu również jest w 100 proc. wegańskie) usytuowana jest zaraz przy zakładzie produkcyjnym „probówkowego” odpowiednika kurczaka. Serwuje go w dwóch postaciach: klasycznego filetu oraz burgera. Ci, którzy zamówią testowe danie, nie muszą za nie płacić, ale w zamian zobowiązują się do zaopiniowania produktu.

– Burger ma soczysty smak kurczaka, jest chrupiący na zewnątrz i delikatny w środku – powiedział w rozmowie z portalem Live Kindly Ido Savir, dyrektor generalny startupu SuperMeat, który pracuje nad recepturą na etyczne mięso idealnie przypominające w smaku mięso drobiowe – i który zakładał restaurację. – Nasza platforma produkcyjna oparta jest na ptasich komórkach macierzystych, które posiadają wrodzoną zdolność do namnażania się w nieskończoność, co eliminuje potrzebę powrotu do zwierzęcia w celu wyprodukowania większej ilości mięsa – mówi Savir.

SuperMeat chce rozpowszechnić swój produkt na cały świat. Jak pisze Onet, zespół naukowców spędził trzy lata na opracowywaniu procesu produkcyjnego, który można wykorzystać do produkcji na szeroką skalę. Mięso jest produkowane z komórek pobieranych od zwierząt.

SuperMeat is excited and overwhelmed by the number of hungry foodies who wish to dine at The Chicken. The Chicken works…

Opublikowany przez SuperMeat Niedziela, 15 listopada 2020

TL

Featured
Biedronka wycofuje jajka „trójki” ze sprzedaży Mięso z laboratorium. Czy to etyczna alternatywa? Przełomowy wyrok. Po 10 latach sprzedawcy skazani za znęcanie się nad karpiami Profilaktyka anemii – zbawienny wpływ buraka IKEA: Do 2025 roku połowa naszego menu będzie wegańska Przeczytasz w numerze 12/2020-1/2021

Biedronka wycofuje jajka „trójki” ze sprzedaży

Już od 1 stycznia 2021 roku Biedronka zacznie wycofywać ze swoich półek jajka od kur z chowu klatkow…

czytaj więcej

Mięso z laboratorium. Czy to etyczna alternatywa?

Świat obiegła informacja, że Singapur stał się pierwszym krajem na świecie, który wydał zezwolenie n…

czytaj więcej

Przełomowy wyrok. Po 10 latach sprzedawcy skazani za znęcanie się nad karpiami

Sąd w Warszawie skazał na kary więzienia w zawieszeniu trzech oskarżonych, którzy dopuścili się znęc…

czytaj więcej

Profilaktyka anemii – zbawienny wpływ buraka

Mikołaj Bator, współwłaściciel i twórca projektu Zakwasownia, mówi nam o zapobieganiu anemii na diec…

czytaj więcej

IKEA: Do 2025 roku połowa naszego menu będzie wegańska

Marka przygotowuje prawdziwą rewolucję. Wegański klopsiki były zaledwie początkiem.

Choć IKEA zna…

czytaj więcej

Przeczytasz w numerze 12/2020-1/2021

Nowy, podwójny numer już w kioskach! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!
ŚWIĄTECZNY CZAS PO NOWE…

czytaj więcej
Facebook