Przedstawicielka Wydziału Ekosystemów Lądowych Programu Środowiskowego ONZ, Musonda Mumba, wskazała, że wśród przyczyn wybuchu epidemii koronawirusa był rozrost hodowli przemysłowej zwierząt. To wnioski zgodne z raportem ProVeg International.
Ebola, wirus Zachodniego Nilu, SARS, COVID-19 – te epidemie to wg naukowców z ONZ skutek wyzyskiwania planety przez człowieka. To nasza wina, że na świecie przybywa chorób odzwierzęcych. Takie wnioski płyną z nowego raportu „Jak zapobiec kolejnej pandemii”.
Zarówno według raportów ONZ, jak i ProVegu, korelacja pomiędzy rozwojem pandemii takich jak COVID-19, a system żywnościowym opartym głównie na mięsie – jest bardzo silna. Należy przypomnieć wcześniejsze epidemie tzw. świńskiej oraz ptasiej grypy:
– Wirusy te wyewoluowały na farmach przemysłowych, gdzie panują doskonałe warunki do ewolucji przenoszenia wirusów, a także do rozwoju oporności na środki przeciw drobnoustrojowe. Hodowle przemysłowe są doskonałym miejscem do wylęgania się przyszłych pandemii – powiedział dyrektor ProVeg International Jens Tuider.
– Niszczenie naturalnych ekosystemów, które sprawia, że zwierzęta nie mają się gdzie podziać i z konieczności zaczynają żyć coraz bliżej ludzi. To jest również polowanie i handel dzikimi zwierzętami. To jest ekspansja rolnictwa na tereny do tej pory pozostawione dzikiej przyrodzie. To jest wreszcie intensywny, przemysłowy chów zwierząt – skomentowała w rozmowie z TOK Fm Izabela Zygmunt z Polskiej Zielonej Sieci i CEE Bankwatch Network.
TL