[wppb-login]

Australia chce sama zaopatrywać swoich wegan w niemięso

Weronika Książek
Listopad06/ 2020

W opublikowanym niedawno raporcie Rabobanku, specjalistka ds. agrobiznesu Cheryl Kalisch Gordon oceniła, że Australia może wkrótce otworzyć się na rynek mięs roślinnych.

Raport Rabobanku „Granulowanie z roślinnymi substytutami mięsa: możliwości dla zbóż, nasion oleistych i roślin strączkowych” wykazał, że jako eksporter netto zbóż, roślin oleistych i roślin strączkowych, Australia ma więcej niż wystarczającą ilość białka roślinnego, aby zaspokoić stosunkowo niewielki popyt na rynku lokalnym na substytuty mięsa pochodzenia roślinnego.

Obecnie około połowa roślinnych mięs w Australii to produkty niezawierające roślinnych białek lokalnych.

Dotychczasowe uzależnienie od importu białek roślinnych było spowodowane częściowo niewielkimi lokalnymi uprawami soi, ale również ograniczonym dostępem lokalnym do technologii frakcjonowania pulsacyjnego, która rozbija rośliny strączkowe na składniki białkowe, skrobię i błonnik, do wykorzystania jako składniki w przetwórstwie żywności.

Dr Kalisch Gordon stwierdziła, że wydajność Australii w uprawie rzepaku, suszonego grochu, bobu i łubinu świadczy o tym, że te białka roślinne mogą być pozyskiwane w kraju po kosztach konkurencyjnych w stosunku do popularnej soi i tanich białek pszennych.
„Aby jednak wykorzystać tę okazję, Australia będzie musiała pójść za przykładem Kanady, która uruchamia kilka fabryk frakcjonowania pulsacyjnego, a możliwości frakcjonowania rzepaku zostaną wzmocnione, aby wesprzeć zarówno popyt lokalny, jak i eksport” – powiedziała Kalisch Gordon.

Czekamy z niecierpliwością na podbój rynku mięs wegańskich przez Australię!

AB

Featured
Aktywiści przypominają politykom o Piątce dla zwierząt Nowa wegańska skóra z grzybów Rusza sezon na dręczenie karpi. Co możesz zrobić? Raport: plastik zabija morskie zwierzęta! Mięso z probówki zjesz już "na mieście" Jak jesienią pomagać jeżom

Aktywiści przypominają politykom o Piątce dla zwierząt

W centrum kilkunastu miast w Polsce aktywiści prozwierzęcy powiesili banery przypominające politykom…

czytaj więcej

Nowa wegańska skóra z grzybów

Też jesteście zmęczeni słuchaniem o tym, że produkty ze skóry naturalnej są bardziej ekologiczne niż…

czytaj więcej

Rusza sezon na dręczenie karpi. Co możesz zrobić?

W sklepach wielkopowierzchniowych zaczynają się pojawiać pierwsze baseny z żywymi karpiami. Co zrobi…

czytaj więcej

Raport: plastik zabija morskie zwierzęta!

Organizacja Oceana sporządziła raport na temat morskich ssaków i żółwi u amerykańskich wybrzeży: zeb…

czytaj więcej

Mięso z probówki zjesz już "na mieście"

The Chicken – tak nazywa się restauracja w Tel Awiwie, gdzie zamówić można „mięso” kurczaka sztuczni…

czytaj więcej

Jak jesienią pomagać jeżom

Pamiętajcie, że jeże nawet do końca listopada mogą szukać odpowiedniego miejsca na sen zimowy. Można…

czytaj więcej
Facebook