[wppb-login]

Obiad po śląsku od Weganona (10. urodziny Vege)!

Weronika Książek
Październik28/ 2020

Przedstawiamy przepis na pełen regionalny obiad z kuchni śląskiej – Weganon zgodził się udostępnić go specjalnie z okazji naszych urodzin! Pochodzi on z książki „Roślinna kuchnia regionalna”, której oczywiście jesteśmy patronem medialnym!
ŚLĄSKI OBIAD

Kluski śląskie, rolada, modro kapusta

Gdyby zrobić wywiad wśród Polaków, jak wygląda klasyczny śląski obiad, wiadomo, jaka byłaby odpowiedź: kluski śląskie, rolada wołowa i modro kapusta. Wszystko polane sosem pieczeniowym. Kluski śląskie są znane w całym kraju, tam nazywa się je również gumionymi, guminowymi, kartofelmelklezami czy gumiklyjzami. Rolada to nic innego jak płat wołowego mięsa, który zwija się w rulon i faszeruje boczkiem, cebulą, kiszonym ogórkiem i musztardą. Ostatni składnik obiadu to modro kapusta, czyli coś w rodzaju sałatki z czerwonej kapusty z dodatkiem skwarek. Czy taki zestaw można zrobić w wersji roślinnej? Nie widzę problemu. Czy zachwyci Wasze podniebienia? Przekonajcie się.

KLUSKI ŚLĄSKIE

około 1 kg mączystych ziemniaków
mąka ziemniaczana

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
Włożyć do miski, wyrównać wierzch. Zrobić krzyż, wyjąć 1/4 masy. W puste miejsce wsypać tyle samo mąki ziemniaczanej. Włożyć wyjętą masę i szybko wyrobić jednolite ciasto.
Odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, toczyć kulki, lekko spłaszczać i robić w środku dziurkę. Wszelkie spękania wyrównać wilgotnym palcem.
Gotować w osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia.

ROLADA

4 duże steki sojowe
1 litr bulionu warzywnego
4 łyżeczki ostrej musztardy
1 średni ogórek kiszony
4–5 łyżek oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku

Steki włożyć do bulionu i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Odcisnąć nadmiar płynu. Delikatnie rozklepać.
Steki oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na jednej ze stron rozsmarować musztardę, ułożyć ćwiartkę ogórka i ściśle zwinąć. Obwiązać ściśle sznurkiem lub bawełnianą nitką.
Smażyć z każdej strony na rumiano. Zdjąć sznurek. Polać sosem warzywnym lub grzybowym.

MODRO KAPUSTA

0,5 główki małej czerwonej kapusty
1 średnia cebula
2 łyżki dowolnego octu
szczypta soli
selerowe skwarki
2–3 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku

Kapustę pokroić w cienkie paski. Włożyć do garnka, wlać tyle wody, by przykryła kapustę, dodać szczyptę soli, ocet i gotować do miękkości (około 20 minut). Odcedzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju.
Dodać do kapusty wraz ze skwarkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Weganon (Paweł Ochman)

Roślinna kuchnia regional,a wyd. Marginesy

Featured
Biedronka wycofuje jajka „trójki” ze sprzedaży Mięso z laboratorium. Czy to etyczna alternatywa? Przełomowy wyrok. Po 10 latach sprzedawcy skazani za znęcanie się nad karpiami Profilaktyka anemii – zbawienny wpływ buraka IKEA: Do 2025 roku połowa naszego menu będzie wegańska Przeczytasz w numerze 12/2020-1/2021

Biedronka wycofuje jajka „trójki” ze sprzedaży

Już od 1 stycznia 2021 roku Biedronka zacznie wycofywać ze swoich półek jajka od kur z chowu klatkow…

czytaj więcej

Mięso z laboratorium. Czy to etyczna alternatywa?

Świat obiegła informacja, że Singapur stał się pierwszym krajem na świecie, który wydał zezwolenie n…

czytaj więcej

Przełomowy wyrok. Po 10 latach sprzedawcy skazani za znęcanie się nad karpiami

Sąd w Warszawie skazał na kary więzienia w zawieszeniu trzech oskarżonych, którzy dopuścili się znęc…

czytaj więcej

Profilaktyka anemii – zbawienny wpływ buraka

Mikołaj Bator, współwłaściciel i twórca projektu Zakwasownia, mówi nam o zapobieganiu anemii na diec…

czytaj więcej

IKEA: Do 2025 roku połowa naszego menu będzie wegańska

Marka przygotowuje prawdziwą rewolucję. Wegański klopsiki były zaledwie początkiem.

Choć IKEA zna…

czytaj więcej

Przeczytasz w numerze 12/2020-1/2021

Nowy, podwójny numer już w kioskach! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!
ŚWIĄTECZNY CZAS PO NOWE…

czytaj więcej
Facebook