Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Bananowe pankejki od Atelier Smaku! (10. urodziny VEGE)

październik 27 2020

Oto przepis na pankejki, które Jola i Mirek przygotowali dla nas na żywo w ramach obchodów 10. urodzin Magazynu Vege online.

Dziś mamy dla Was dowód na to, że dla kogoś, kto lubi kreatywnie spędzać czas w kuchni, nawet najdoskonalszy przepis jest tylko inspiracją i punktem wyjścia do czegoś innego. Dzisiejszy przepis nie powstałby gdyby nie bardzo kreatywna Ela, która od dawna inspiruje się naszym gotowaniem. Gdy podesłała nam swój pomysł na bananowe placuszki z jabłkami, orzechami, słonecznikiem i żurawiną, bardzo nam się spodobał, ale jakoś nas poniosło w trochę inną stronę i wyszło „coś na ten temat”. Mamy nadzieję, że nasze bananowe pancakes zasmakują zarówno Wam jak i Eli. Smacznego i na zdrowie!
Ps. Elu przy okazji mamy liczymy na to, że podzielisz się poniżej swoim oryginalnym przepisem. 🙂

Czas: 30 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki – pancakes:

250 g bananów
2/3 szklanki mąki ryżowej
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
1 łyżka cukru trzcinowego
1/3 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
Olej do smażenia

Dodatki:

200 g jabłek
1 garść żurawiny
1 garść orzechów włoskich
Ewentualnie inne pestki np. słonecznika
Ewentualnie sok z cytryny
Melasa z karobu lub syrop klonowy
Bita śmietana kokosowa (z przepisu https://www.ateliersmaku.pl/czekoladowa-tarta-bita-smietana/ )

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z siemieniem lnianym, sodą i cukrem trzcinowym. Obrane ze skórek banany miksujemy, następnie dodajemy do nich mleko roślinne i esencję waniliową. Miksujemy ponownie i dodajemy suchych produktów. Miksujemy ponownie dodając w trakcie oleju rzepakowego. Odstawiamy na ok. 10 minut i w tym czasie jabłka kroimy w drobną kostkę, jeśli są zbyt słodkie, możemy dodać soku z cytryny. Dodajemy posiekane orzechy i np. słonecznik oraz żurawinę. Mieszamy i odstawiamy na bok. Nagrzewamy dobrze patelnię i smażymy na oleju placuszki z obu stron. Następnie nakładamy na nie owocowo-orzechowej sałatki, bitej śmietany i polewamy melasą z karobu lub syropem klonowym.

Po więcej przepisów bezglutenowej kuchni wegańskiej zapraszamy na bloga www.ateliersmaku.pl oraz na kanał www.ateliersmaku.tv

Atelier Smaku