[wppb-login]

Bananowe pankejki od Atelier Smaku! (10. urodziny VEGE)

Weronika Książek
Październik27/ 2020

Oto przepis na pankejki, które Jola i Mirek przygotowali dla nas na żywo w ramach obchodów 10. urodzin Magazynu Vege online.

Dziś mamy dla Was dowód na to, że dla kogoś, kto lubi kreatywnie spędzać czas w kuchni, nawet najdoskonalszy przepis jest tylko inspiracją i punktem wyjścia do czegoś innego. Dzisiejszy przepis nie powstałby gdyby nie bardzo kreatywna Ela, która od dawna inspiruje się naszym gotowaniem. Gdy podesłała nam swój pomysł na bananowe placuszki z jabłkami, orzechami, słonecznikiem i żurawiną, bardzo nam się spodobał, ale jakoś nas poniosło w trochę inną stronę i wyszło „coś na ten temat”. Mamy nadzieję, że nasze bananowe pancakes zasmakują zarówno Wam jak i Eli. Smacznego i na zdrowie!
Ps. Elu przy okazji mamy liczymy na to, że podzielisz się poniżej swoim oryginalnym przepisem. 🙂

Czas: 30 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki – pancakes:

250 g bananów
2/3 szklanki mąki ryżowej
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
1 łyżka cukru trzcinowego
1/3 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
Olej do smażenia

Dodatki:

200 g jabłek
1 garść żurawiny
1 garść orzechów włoskich
Ewentualnie inne pestki np. słonecznika
Ewentualnie sok z cytryny
Melasa z karobu lub syrop klonowy
Bita śmietana kokosowa (z przepisu https://www.ateliersmaku.pl/czekoladowa-tarta-bita-smietana/ )

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z siemieniem lnianym, sodą i cukrem trzcinowym. Obrane ze skórek banany miksujemy, następnie dodajemy do nich mleko roślinne i esencję waniliową. Miksujemy ponownie i dodajemy suchych produktów. Miksujemy ponownie dodając w trakcie oleju rzepakowego. Odstawiamy na ok. 10 minut i w tym czasie jabłka kroimy w drobną kostkę, jeśli są zbyt słodkie, możemy dodać soku z cytryny. Dodajemy posiekane orzechy i np. słonecznik oraz żurawinę. Mieszamy i odstawiamy na bok. Nagrzewamy dobrze patelnię i smażymy na oleju placuszki z obu stron. Następnie nakładamy na nie owocowo-orzechowej sałatki, bitej śmietany i polewamy melasą z karobu lub syropem klonowym.

Po więcej przepisów bezglutenowej kuchni wegańskiej zapraszamy na bloga www.ateliersmaku.pl oraz na kanał www.ateliersmaku.tv

Atelier Smaku

Featured
Biedronka wycofuje jajka „trójki” ze sprzedaży Mięso z laboratorium. Czy to etyczna alternatywa? Przełomowy wyrok. Po 10 latach sprzedawcy skazani za znęcanie się nad karpiami Profilaktyka anemii – zbawienny wpływ buraka IKEA: Do 2025 roku połowa naszego menu będzie wegańska Przeczytasz w numerze 12/2020-1/2021

Biedronka wycofuje jajka „trójki” ze sprzedaży

Już od 1 stycznia 2021 roku Biedronka zacznie wycofywać ze swoich półek jajka od kur z chowu klatkow…

czytaj więcej

Mięso z laboratorium. Czy to etyczna alternatywa?

Świat obiegła informacja, że Singapur stał się pierwszym krajem na świecie, który wydał zezwolenie n…

czytaj więcej

Przełomowy wyrok. Po 10 latach sprzedawcy skazani za znęcanie się nad karpiami

Sąd w Warszawie skazał na kary więzienia w zawieszeniu trzech oskarżonych, którzy dopuścili się znęc…

czytaj więcej

Profilaktyka anemii – zbawienny wpływ buraka

Mikołaj Bator, współwłaściciel i twórca projektu Zakwasownia, mówi nam o zapobieganiu anemii na diec…

czytaj więcej

IKEA: Do 2025 roku połowa naszego menu będzie wegańska

Marka przygotowuje prawdziwą rewolucję. Wegański klopsiki były zaledwie początkiem.

Choć IKEA zna…

czytaj więcej

Przeczytasz w numerze 12/2020-1/2021

Nowy, podwójny numer już w kioskach! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!
ŚWIĄTECZNY CZAS PO NOWE…

czytaj więcej
Facebook