[wppb-login]

Bananowe pankejki od Atelier Smaku! (10. urodziny VEGE)

Weronika Książek
październik27/ 2020

Oto przepis na pankejki, które Jola i Mirek przygotowali dla nas na żywo w ramach obchodów 10. urodzin Magazynu Vege online.

Dziś mamy dla Was dowód na to, że dla kogoś, kto lubi kreatywnie spędzać czas w kuchni, nawet najdoskonalszy przepis jest tylko inspiracją i punktem wyjścia do czegoś innego. Dzisiejszy przepis nie powstałby gdyby nie bardzo kreatywna Ela, która od dawna inspiruje się naszym gotowaniem. Gdy podesłała nam swój pomysł na bananowe placuszki z jabłkami, orzechami, słonecznikiem i żurawiną, bardzo nam się spodobał, ale jakoś nas poniosło w trochę inną stronę i wyszło „coś na ten temat”. Mamy nadzieję, że nasze bananowe pancakes zasmakują zarówno Wam jak i Eli. Smacznego i na zdrowie!
Ps. Elu przy okazji mamy liczymy na to, że podzielisz się poniżej swoim oryginalnym przepisem. 🙂

Czas: 30 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki – pancakes:

250 g bananów
2/3 szklanki mąki ryżowej
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
1 łyżka cukru trzcinowego
1/3 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
Olej do smażenia

Dodatki:

200 g jabłek
1 garść żurawiny
1 garść orzechów włoskich
Ewentualnie inne pestki np. słonecznika
Ewentualnie sok z cytryny
Melasa z karobu lub syrop klonowy
Bita śmietana kokosowa (z przepisu https://www.ateliersmaku.pl/czekoladowa-tarta-bita-smietana/ )

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z siemieniem lnianym, sodą i cukrem trzcinowym. Obrane ze skórek banany miksujemy, następnie dodajemy do nich mleko roślinne i esencję waniliową. Miksujemy ponownie i dodajemy suchych produktów. Miksujemy ponownie dodając w trakcie oleju rzepakowego. Odstawiamy na ok. 10 minut i w tym czasie jabłka kroimy w drobną kostkę, jeśli są zbyt słodkie, możemy dodać soku z cytryny. Dodajemy posiekane orzechy i np. słonecznik oraz żurawinę. Mieszamy i odstawiamy na bok. Nagrzewamy dobrze patelnię i smażymy na oleju placuszki z obu stron. Następnie nakładamy na nie owocowo-orzechowej sałatki, bitej śmietany i polewamy melasą z karobu lub syropem klonowym.

Po więcej przepisów bezglutenowej kuchni wegańskiej zapraszamy na bloga www.ateliersmaku.pl oraz na kanał www.ateliersmaku.tv

Atelier Smaku

Featured
Mikołajkowy konkurs! Zgarnij książkę Moniki Kotlarek Polacy troszczą się o zwierzęta! Wnioski z "Raportu Dobroczynność" W numerze 12/2021-1/2022 przeczytasz: Na początek dnia i roku Szklana pułapka Potrójne szczęście

Mikołajkowy konkurs! Zgarnij książkę Moniki Kotlarek

Dziś radosny dzień, kiedy obdarowujemy się upominkami. Jednak zimą ważny temat depresji jest jak naj…

czytaj więcej

Polacy troszczą się o zwierzęta! Wnioski z "Raportu Dobroczynność"

„Raport dobroczynność” WWF z ostatnich 12 miesięcy pokazał, że pandemia nie przeszkadza nam pomagać!…

czytaj więcej

W numerze 12/2021-1/2022 przeczytasz:

Nowy, podwójny numer już w sprzedaży! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!
OSTROŻNIE Z ŻYCZENIAMI

czytaj więcej

Na początek dnia i roku

Jeśli 1 stycznia postanowiliśmy, że chcemy zacząć się lepiej odżywiać, zacznijmy od jedzenia porządn…

czytaj więcej

Szklana pułapka

Ryby akwariowe trzymane są często całe życie w niewoli, w zamkniętym, sztucznym zbiorniku, a ich byt…

czytaj więcej

Potrójne szczęście

Szukasz pomysłu na gwiazdkowy prezent? Odwiedź internetowy sklepik Vivy, w którym kupując, pomagasz …

czytaj więcej
Facebook