Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Kto się boi wegeburgera? [VEGE premium]

październik 14 2020

Jedliście ostatnio wegańskiego burgera? A może pasztet z ciecierzycy? Pijecie rano kawę z mlekiem sojowym? No to uważajcie, bo wkrótce może się to zmienić. Jak się okazuje, nazywanie produktów wegańskich stekami, jogurtami itp., niezmiennie stanowi sól w oku niektórych przedstawicieli branży spożywczej.

Jean-Pierre Fleury, przewodniczący grupy roboczej „Wołowina i cielęcina” COPA-COGECA, która reprezentuje interesy rolników w UE, uważa, że używanie nazw typu „wędlina sojowa” jest szkodliwe i stanowi „przywłaszczenie kulturowe”. W związku z tym, organizacje europejskie, które reprezentują sektor hodowli, rozpoczynają kampanię „ceci n’est pas un steak – to nie jest stek”, skierowaną przeciwko takiej praktyce. Ma to być wyraźny manifest środowiska hodowców, związany z faktem, iż Parlament Europejski wraca do ubiegłorocznej dyskusji na temat możliwości stosowania nazw niegdyś używanych wyłącznie w stosunku do żywności odzwierzęcej, w kontekście produktów roślinnych.

Artykuł Premium
Zyskaj dostęp online do wszystkich wydań Magazynu
Pierwszy miesiąc 5 zł!
przy subskrypcji miesięcznej*

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też:
  • Tekst: Aleksandra Bełdowicz