Firma Vegan Finest Foods ogłosiła stworzenie nowej linii pod marką Vegan ZeaStar.
Od początku października szczęśliwi mieszkańcy Wielkiej Brytanii oraz Niderlandów mogą próbować Tasty Codd, czyli pysznego, roślinnego dorsza. Jest to kolejna „morska” propozycja firmy, po tym jak z sukcesem udało jej się wprowadzić na rynek wegańskie sushi, krewetki oraz kalmary.
WHOA! We are so proud to be nominated for the Vegan Zeastar Zalmon Sashimi by the World Plant Based Awards 2020!…
Opublikowany przez Vegan ZeaStar Środa, 30 września 2020
W ostatnich latach z powodu przełowienia, tradycyjna ryba z frytkami w UK stała się towarem niemal deficytowym a jej cena poszła mocno w górę. Trend roślinnych zamienników stał się na tyle zauważalny, że niedawno Forbes oraz BBC podkreślały, że wegańskie owoce morza to przyszłość tego rynku.
Na początku tego roku wegańskie sashimi Vegan Finest Foods (wysokiej jakości surowy „tuńczyk” i „łosoś”, z których można zrobić sushi) otrzymało nagrodę Peta Vegan Food Award.
Vegans in UK and Netherlands Can Enjoy Fish & Chips as Vegan Zeastar Introduces Vegan Cod
Opublikowany przez Vegan ZeaStar Środa, 30 września 2020
Rody van Kuijen, współzałożyciel Vegan Finest Foods, powiedział portalowi Vegconomist: „Naszą misją jest przekonanie osób, które często jedzą ryby, także do ryb wegańskich. Największym wyzwaniem w tworzeniu zrównoważonych substytutów ryb jest uzyskanie odpowiedniej tekstury. Poświęciliśmy dużo czasu na wypracowanie typowej, „rybiej” tekstury.”
Czy doczekamy się wkrótce tego, że „fish and chips” będą serwowane zawsze w wersji wegańskiej? Oby!
AB