Takie dania najlepiej smakują jesienią! Gulasze, lecza, gęste zupy… Są przepyszne, sycące i zdrowe. Można naładować je furą warzyw, strączków, podać z kaszą czy makaronem i oto mamy pełnowartościowy posiłek
Jednogarnkowce to rewelacyjne danie w stylu zero waste. Można upchnąć w nim wszystkie składniki, z którymi nie wiadomo, co zrobić. Warzywa, które już lekko zwiędły? Żaden problem, jeśli nie chcesz marnować jedzenie – gotuj eintopfy!
Najbardziej lubię takie, które łączą w sobie warzywa i strączki – wtedy są najbardziej sycące. Dodaję do nich fasolę, soczewicę, a nawet tofu. Lubię doprawiać je egzotycznymi przyprawami, a nie tylko naszymi rodzimymi ziołami. Aromatyczny kmin rzymski, przeciwzapalna kurkuma czy indyjskie mieszanki garam masala świetnie komponują się z polskimi warzywami sezonowymi. Warto też sięgnąć po japońskie togarashi, które jest mieszanką pikantnej papryki, skórki pomarańczowej i sezamu. Wprost idealnie smakuje z dynią.