[wppb-login]

Studiując weganizm

Weronika Książek
Sierpień31/ 2020

Dlaczego roślinna dieta i styl życia znalazły się w kręgu zainteresowań badań akademickich? Rozmawiamy z prof. Marzeną Kubisz, organizatorką wegańskich seminariów na Uniwersytecie Śląskim.

Jak weganizm znalazł się na uczelniach?

Refleksja nad weganizmem w kontekście nauk humanistycznych jest czymś stosunkowo nowym. W dużym skrócie, wszystko zaczęło się od Laury Wright, amerykańskiej badaczki, która w 2015 roku opublikowała książkę pt. „The Vegan Studies Project. Food, Animals and Gender in the Age of Terror”. Nie oznacza to bynajmniej, że przed rokiem 2015 weganizm nie był przedmiotem badań. Już kilkanaście lat wcześniej zaczęły pojawiać się głosy humanistów, którzy do prowadzonych przez siebie badań w obszarze m.in. ekokrytyki, studiów nad rasą czy też kulturową tożsamością płci zaczynali wprowadzać refleksje nad weganizmem. Nie sposób pominąć kanonicznego już tekstu Carol J. Adams „The Sexual Politics of Meat”, który utorował drogę badaniom and wegetarianizmem w kontekście zarówno teorii feministycznej, jak i historii literatury. Wkład Laury Wright polega na propozycji wyznaczenia nowego obszaru badawczego w postaci studiów nad weganizmem i stworzenia teorii wegańskiej, która pozwala na badanie weganizmu zarówno jako kategorii tożsamości, jak i praktyki kulturowej.

Zaloguj się i czytaj dalej po wykupieniu prenumeraty 😉 "Będzie Pan zadowolony!". Wykup dostęp do najpopularniejszego magazynu dla wegan, wegetarian i miłośników zwierząt - poznaj dobre strony życia!

SUBSKRYBUJ TUTAJ

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też:

 

 

 

 

 

 

Featured
Niemcy: Dieta bezmięsna popularna jak nigdy Zadbaj o Pupila - kampania edukacyjna Nowa Zelandia: powstało mięso z konopi Tęsknota. Co czuje pies w schronisku Mamy progres, choć nie jest idealnie. O "Piątce dla zwierząt" [Vege premium] "Kiss the ground". Dziś premiera wyjątkowego dokumentu

Niemcy: Dieta bezmięsna popularna jak nigdy

Już ponad 40 proc. Niemców ogranicza spożycie mięsa, a wegańskie burgery są tak popularne, że bez tr…

czytaj więcej

Zadbaj o Pupila - kampania edukacyjna

Kochasz swojego zwierzaka? Dbaj o niego! Z inicjatywy The Point startuje kolejna odsłona Kampanii ed…

czytaj więcej

Nowa Zelandia: powstało mięso z konopi

Nowozelandzki startup Sustainable Foods, znany z produkcji pod szyldem The Craft Meat Co., wprowadza…

czytaj więcej

Tęsknota. Co czuje pies w schronisku

Już zapomniał ile czasu spędził w schronisku. Kiedy tu trafił był przekonany, że to tylko na chwilę,…

czytaj więcej

Mamy progres, choć nie jest idealnie. O "Piątce dla zwierząt" [Vege premium]

Nie wszystkich satysfakcjonuje „Piątka dla zwierząt”. Jednak to ogromny postęp, mimo że nie stanowi …

czytaj więcej

"Kiss the ground". Dziś premiera wyjątkowego dokumentu

Macie dosyć ponurych filmów dokumentalnych dotyczących katastrofy klimatycznej? Słuchanie o tym, jak…

czytaj więcej
Facebook