W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją serwującą tradycyjne lokalne dania w wersji 100 proc. roślinnej.
Założony przez Martinę Pereira Paz i Belén Abella Ruiz, sklep oferuje wegańskie wędliny, sery i wypieki oraz specjalizuje się w wegańskich wersjach tradycyjnych boliwijskich potraw, takich jak Picante Mixto.
– W ten sposób przejście na weganizm może być łatwiejsze – powiedziała Abella Ruiz. – Kochamy grilla. Martina pochodzi z Argentyny, więc chcieliśmy zrobić wegańskie argentyńskie Asado.
Pereira Paz i Abella Ruiz otworzyły Tranquilita La Vaca, starając się być częścią ruchu wolnego od okrucieństwa i podejmować działania na rzecz ochrony środowiska, które są szalenie istotne zwłaszcza z uwagi przyrodę Boliwii.
– Amazońskie lasy deszczowe wciąż płoną, więc musimy już teraz podjąć działania, aby zmienić sposób, w jaki postrzegamy wykorzystywanie zwierząt i ich odżywianie – powiedziała Abella Ruiz. – Tracimy gatunki zwierząt i roślin z powodu handlu narkotykami i hodowli bydła.
Pereira Paz i Abella Ruiz mają nadzieję, że ostatecznie rozszerzą markę na inne boliwijskie miasta i pewnego dnia staną się siecią w całej Ameryce Południowej.
AB