[wppb-login]

Japonia w dobie covid stawia na weganizm

Weronika Książek
sierpień03/ 2020

Z uwagi na pandemię koronawirusa, coraz więcej osób ogranicza produkty odzwierzęce w diecie. Na świecie powstają kolejne, roślinne zamienniki – od wegańskich pierogów aż po bezmięsną wołowinę.

Nie inaczej jest w Japonii, a konkretnie – w prefekturze Kochi, która obecnie stawia na promocję sushi inaka, czyli tzw. sushi wiejskiego – przyrządzanego bez ryb, za to z wykorzystaniem m.in. pędów bambusa, imbiru mioga czy łodygi taro.

Większość roślin używanych do stworzenia sushi inaka rośnie dziko w górzystych rejonach Kochi. Co ciekawe, ta potrawa nie jest wynalazkiem współczesnym, a klasycznym daniem, które od wieków stanowiło podstawę uroczystości w południowo-zachodnim rejonie Kochi.

Mimo, że tradycyjnie sushi przygotowuje się na bieżąco i serwuje świeże, to z uwagi na rosnące zainteresowanie sushi inaka, eksperci z Kochi i stowarzyszenia zajmującego się promocją tej potrawy pracują nad stworzeniem wersji, która nadaje się do mrożenia. Aktualnie sushi inaka jest dostępne jedynie dla turystów w niektórych restauracjach i hotelach w Japonii, ale niewykluczone, że już niebawem się to zmieni i tradycyjnego, bezrybnego sushi będzie można spróbować na całym świecie. A już w październiku mrożona wersja sushi inaka ma zadebiutować na targach spożywczych w Singapurze.

AB

Featured
Polscy żeglarze uratowali delfina zaplątanego w sieć rybacką Dzieje się: roślinna dieta dla masowego konsumenta Birdlife: co 5. gatunek ptaków w Europie zagrożony Raport: w Polsce rośnie sprzedaż roślinnych zamienników, spada sprzedaż mięsa Koniec z zarabianiem na negowaniu zmian klimatu! Raport Compassion Polska w Światowy Dzień Ośmiornicy

Polscy żeglarze uratowali delfina zaplątanego w sieć rybacką

Jak donoszą media, załoga polskiego jachtu „Pszczółka” pomogła delfinowi zaplątanemu w sieć rybacką …

czytaj więcej

Dzieje się: roślinna dieta dla masowego konsumenta

Spełnia się sen wielu wegan: podczas konferencji Plant-Powered Perspectives analityczka z firmy Mint…

czytaj więcej

Birdlife: co 5. gatunek ptaków w Europie zagrożony

Organizacja BirdLife opublikowała raport, z którego wynika, że populacje europejskich ptaków kurczą …

czytaj więcej

Raport: w Polsce rośnie sprzedaż roślinnych zamienników, spada sprzedaż mięsa

Według danych Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia, cytowanych przez portal Noizz, mamy powody do…

czytaj więcej

Koniec z zarabianiem na negowaniu zmian klimatu!

Youtube i Google wypowiedziały wojnę fake newsom dotyczącym zmian klimatycznych. Uniemożliwią monety…

czytaj więcej

Raport Compassion Polska w Światowy Dzień Ośmiornicy

8 października, w Światowy Dzień Ośmiornicy fundacja Compassion Polska publikuje swój raport „Przemy…

czytaj więcej
Facebook