Dieta roślinna pomaga zwalczać cukrzycę typu 1 i poprawia wrażliwość insulinową – mówi dr Hana Kahleova, dyrektorka ds. badań klinicznych z amerykańskiego Komitetu Lekarskiego ds. Odpowiedzialnej Medycyny.
Do tej pory wieloletnie badania udowodniły, że dieta wegańska jest korzystna dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2, teraz sztab naukowców udowodnił, że dieta bogata w złożone węglowodany poprawia także szereg wskaźników zdrowotnych u chorych na cukrzycę typu 1.
Studia przypadków zostały przeprowadzone przez naukowców z Komitetu Lekarskiego ds. Odpowiedzialnej Medycyny i zostały opublikowane w Journal of Diabetes & Metabolism.
Jedno ze studiów przypadku dotyczyło pacjentki z cukrzycą typu 1. W tamtym czasie jej HbA1c wynosiło 8,7 proc. Początkowo przeszła na dietę niskowęglowodanową (przy spożyciu mniej niż 30 gramów węglowodanów dziennie), wysokotłuszczową dietę bogatą w mięso i nabiał. Jej poziom cukru we krwi ustabilizował się, ale potrzebowała więcej insuliny na każdy gram spożytych węglowodanów. Jej całkowity cholesterol również wzrósł z 175 do 221 mg/dl.
Po przejściu na dietę całkowicie roślinną, była w stanie zmniejszyć dawkę insuliny. Zanotowano również spadek poziomu cholesterolu.
„To badanie podważa błędne przekonanie, że węglowodany są wrogiem dla chorych na cukrzycę. Pacjentka w tym studium przypadku doświadczyła czegoś odwrotnego: dodanie do diety większej ilości zdrowych węglowodanów ustabilizowało jej kontrolę glikemii, zmniejszyło jej zapotrzebowanie na insulinę i poprawiło jej ogólny stan zdrowia” – powiedziała dr Kahleova.
Badania wykazały również, że osoby, które stosują dietę roślinną, są o połowę mniej narażone na ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z osobami, których dieta zawiera produkty odzwierzęce.
AB