[wppb-login]

Wegekrupnik od Weroniki Smile: ugotuj go w pół godziny

Weronika Książek
Lipiec20/ 2020

Przedstawiamy Wam przepis z najnowszej książki Olgi Smile i jej córki Weroniki (autorki bloga Vegemi): to tradycyjna propozycja obiadowa – wegański krupnik. Smacznego!

W moim przepisie na wegański krupnik roślinny pojawiają się takie warzywa, jak: marchewka, pieczarki, ziemniaki, pietruszka oraz kasza jaglana, gryczana lub owsiana. Jest wybór, jak widać. Można użyć tej kaszy, którą lubicie. Pamiętajcie tylko, że kaszę jaglaną trzeba dobrze wypłukać i przelać na sicie wrzątkiem, bo inaczej zupa będzie gorzka. Najbardziej lubię krupnik gęsty, taki z większą ilością kaszy i ziemniaków. W przepisie podaję średnią porcję kaszy, którą można zmniejszyć lub zwiększyć, wedle uznania. Taki krupnik zawsze gotowała babcia, potem po modyfikacjach mama. Zawsze w dużych ilościach, żeby zupy starczyło na kilka dni. Dla mnie pyszny i zawsze cieszyłam się, że będzie na obiad. Teraz potrafię sama go przyrządzić i co jakiś czas przygotowuję garnek gorącej zupy dla całej rodziny. Powtarzam ciągle, że gotowanie jest fajne, a każde wege mi smakuje. Stąd nazwa mojego bloga – Vegemi.

fot. Olga Smile

Prosty krupnik roślinny

3 l wody, a najlepiej bulionu
1 kg ziemniaków
1 szklanka kaszy owsianej, gryczanej lub jaglanej
4 cebule
5 łyżek oleju
500 g pieczarek
10 dużych marchewek
sól i pieprz
opcjonalnie pęczek pietruszki

Obieramy marchewkę, cebulę i ziemniaki. Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę szatkujemy i podsmażamy na oleju, aż będzie złota. Do garnka wrzucamy warzywa, kaszę i cebulę i wlewamy wodę. Po 20 min dodajemy ziemniaki. Gotujemy około 30-40 min. O tym, że krupnik jest gotowy, świadczą miękkie ziemniaki. Na sam koniec dorzucamy poszatkowaną natkę pietruszki.

Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia rodzinna” Olgi i Weroniki Smile (wydawnictwo Zwierciadło)

  • Tekst: Weronika Smile
  • Zdjęcie: Olga Smile
Featured
Matki Matkom: Karolina Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge!

Matki Matkom: Karolina

Oto jedna z wielu historii opublikowanych na profilu kampanii Białe kłamstwa w ramach projektu #Matk…

czytaj więcej

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej
Facebook